Annons

Förhandling om EU:s budget går åt fel håll

Förhandlingen om EU:s budget är inte avslutad, tidpunkten för omröstningen inte fastställd. Som socialdemokratiska EU-parlamentariker kommer vi dock att arbeta för ett snabbt förhandlingsresultat som vi kan rösta ja till, skriver sex socialdemokratiska EU-parlamentariker.

Under strecket
Publicerad

Vi hoppas att regeringarna och parlamentet har samma ambition. Vi utgår också från att det hastigt framkastade förslaget om en hemlig, sluten, budgetomröstning i Europaparlamentet är helt död. Diskussionen i den 191 personer starka socialdemokratiska parlamentsgruppen i veckan visade total enighet emot. Vi hoppas att övriga grupper kommer till samma resultat. För oss vore det en omöjlighet att väljarna inte skulle veta hur vi faktiskt röstar!

Vi har agerat för en restriktiv EU-budget. Vi hade gärna sett ett bättre utfall av regeringens förhandlingar om den svenska rabatten på medlemsavgiften – nu försämras det svenska nettot. Och vi har lagt mängder av förslag på hur EU:s budget ska kunna användas på rätt sätt och till rätt saker: Ska vi acceptera att så mycket satsas på en jordbrukspolitik som är orättvis, inte bidrar till fler jobb eller till en miljö- och klimatpolitik som är långsiktig? Eller ska vi istället kunna använda EU-budgeten till forskning och utveckling och den typ av långsiktiga investeringar som kan bryta den onda cirkeln av galopperande arbetslöshet, hopplöshet och politisk extremism? Och hur undviker vi att EU:s budget går med underskott?

Annons
Annons
Annons