Recension

Skogsrået, näcken och Djävulen. Erotiska naturväsen och demonisk sexualitet i 1600- och 1700-talens SverigeFörförelsekonster i skogar och vattendrag

FÖRTROLLAT Fram till 1779 var det straffbart i Sverige att ha sexuellt umgänge med naturväsen. Fredrik Sjöberg läser en underhållande doktorsavhandling om de arma kvinnor och män som stod inför skranket för detta brott.

Under strecket
Publicerad
Annons

Hunden hade sprungit bort. Dagarna gick. Min vän, som bor i Norrland, blev alltmer desperat. Hon letade överallt, åkte miltals på avsides grusvägar och lockade i skogarna, om nätterna. Inga livstecken. Slutligen återstod bara att kontakta en spågubbe i Piteå, som för hundra kronor kontant åtar sig att hitta just bortsprungna hundar. Alla häruppe ringer honom, sa min vän.

Minnet av denna berättelse flöt upp mitt i den litterära sjumilaskog som är doktorsavhandlingen ”Skogsrået, näcken och Djävulen” av historikern Mikael Häll. Vidskepelsen, tron på det övernaturliga, tycktes mig löpa som en konstant genom historien. Föreställningarna växlar, men lockelsen består, fastän upplysningens kvarnar har malt bra länge nu.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons