Annons

Förföljelserna fortsatte på amerikanska kontinenten

Illustrationen visar hur Mary Dyer och andra engelska kväkare leds till sin avrättning i Boston 1659.
Illustrationen visar hur Mary Dyer och andra engelska kväkare leds till sin avrättning i Boston 1659. Foto: Everett Collection/TT

Många av de engelska kolonierna i Nordamerika grundades av religiösa flyktingar. I varierande grad blev de lika intoleranta mot oliktänkande som de europeiska regimer från vilka de flydde.

Under strecket
Publicerad

Dick Harrison.

Foto: TT

Fråga: Hur betedde sig de nyinflyttade när de väl skapat sina egna små riken i New England?

Dick Harrison: Situationen varierade oerhört från koloni till koloni, men generellt sett var det lågt i tak för den religiösa toleransen under 1600-talet. Det har träffande påpekats att de engelska puritaner som byggde upp Massachusetts älskade religionsfriheten så mycket att de endast unnade sig själva att njuta av den. Följaktligen är det inte svårt att hitta exempel på avvikare som utsattes för blodig repression. När vi läser om avvikarnas öden bör vi dock ha i minnet att de i många fall lätt hade kunnat undkomma förföljelser genom att flytta till andra kolonier, där regimerna hade en annan syn på deras tro. Många konflikter uppstod eftersom avvikarna själva ville frambesvärja en konfrontation.

Annons
Annons
Annons