Annons

Ivar Arpi:Förföljelsen av kristna pågår just nu

Publicerad

Folkmorden på kristna 1895 och 1915 i det sönderfallande Ottomanska riket blev ett slags morbid generalrepetition inför 1900-talets blodiga folkmord; Förintelsen. Rwanda. Srebrenica. Men detta folkmord på kristna har inte helt upphört, utan övergått i en lågintensiv etnisk och kulturell rensning av Mellanöstern. På
Brännpunkt 2/9 skriver representanter för ortodoxa och katolska ungdomsförbund i Sverige om den pågående, inte så lågintensiva, rensningen av kristna i Syrien. Vi är bra på att säga ”om detta må vi berätta”, ty det redan inträffade begär inget av oss utöver sorg. Det gör däremot den förföljelse av kristna i Syrien som pågår just nu.

Kristna är den mest förföljda religiösa gruppen i världen. Särskilt illa är det i Mellanöstern. Gregorios Yohanna Ibrahim. Bolous Yazigi. Fadi Haddad. Maher Mahfouz. Michael Kayal. Francois Mourad. Listan på kristna biskopar som kidnappats och mördats i Syrien bara sedan 2012 kan göras lång. Mönstret känns igen från Irak, där biskopar mördades och kristna fördrevs efter den amerikansk-brittiska invasionen 2003. I dag har den kristna befolkningen mer än halverats. 10 procent av Syriens befolkning var kristen när konflikten inleddes 2011. Hur många återstår när den är över?

Annons
Annons
Annons
Annons