Författarprotester lyckas inte rädda ”Boken i örat”

P1-programmet ”Boken i örat” läggs ned nästa år. Det blir effekten när Sveriges Radio måste spara ytterligare miljoner. Kända författares protester kan inte rädda programmet.

Under strecket
Publicerad
Annons

I går sändes fler än 130 namnunderskrifter från kända kulturarbetare till styrelsen för Sveriges Radio AB samt programdirektör Kerstin Brunnberg. ”Skär inte i barnens kultur. Behåll Boken i örat”, vädjar bland andra Suzanne Osten, Barbro Lindgren, Lennart Hellsing, Mats Wahl och en rad andra på initiativ av författaren Siv Widerberg.
Men protesterna är förgäves. ”Boken i örat”, som produceras av Radioteatern för bokläsande 7-12 -åringar, kommer att läggas ned till årsskiftet.

– Jag blir upprymd av listan eftersom den visar hur viktig radion och just det här programmet är. Det är ett utomordentligt kvalitetsprogram, men dyrt att göra. Vi kommer att behålla bokbevakningen men på ett mindre kostsamt sätt nästa år, säger Kerstin Brunnberg.
Hon hänvisar till de sparkrav som SvD tidigare berättat om. På en budget om 400 miljoner kronor skulle först drygt 30 miljoner sparas. Ekot, Radio Sweden, samhällsprogrammen, P2 och P3 har redan utsatts för rejäla hyvlingar, medan kulturen har gått relativt oskadd, enligt
Brunnberg.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons