Författarens försvarstal: ”Jag är inte åtalad, jag är er gisslan”

Den turkiske författaren Ahmet Altan har anklagats för att ha ”sänt subliminala budskap till kuppmakarna” och för att ha ”iscensatt en statskupp”. I ett försvarstal han höll inför rätten i tisdags, som SvD här publicerar, avfärdade han anklagelserna som absurda och helt tagna ur luften.
Den turkiske författaren Ahmet Altan har anklagats för att ha ”sänt subliminala budskap till kuppmakarna” och för att ha ”iscensatt en statskupp”. I ett försvarstal han höll inför rätten i tisdags, som SvD här publicerar, avfärdade han anklagelserna som absurda och helt tagna ur luften. Foto: Ahmet Altans arkiv

Den turkiske författaren Ahmet Altan greps för ett år sedan, anklagad för att ha iscensatt en statskupp. SvD publicerar det försvarstal han i veckan höll inför rätten och som han riktade direkt till domaren: ”Det är dags för er att besluta er för om ni vill vara en hederlig domare eller en brottsling.”

Under strecket
Publicerad

I veckan har hållits rättegångar mot journalister på tidningen Cumhuriyet, mot statsvetaren Şahin Alpay och mot författaren Ahmet Altan. En demonstrant höll upp en skylt med budskapet ”Journalistik är inte ett brott” utanför domstolen.

Foto: Emrah Gurel/TT
Annons

”Den tro som får människor att samlas runt en religion bottnar i deras förtröstan att Gud är ärlig. Gud kan inte ljuga. En lögn skulle beröva Gud på hans gudomlighet.

I gamla tider trodde även hedniska stammar som dyrkade päronträd på trädets ärlighet; att det skulle bära den utlovade frukten vid den utlovade tiden.

Annons
Annons
Annons