Stig Björkman:Författaren som lät sig ledas av onda aningar

Patricia Highsmith (1921–1995).
Patricia Highsmith (1921–1995). Foto: TT

Patricia Highsmith hade en sällsynt förmåga att göra läsaren delaktig i allt vad de moraliskt tvivelaktiga huvudpersonerna företar sig. Stig Björkman, som hade planer på att filmatisera en av hennes romaner, minns sina promenader med den egenartade författaren.

Under strecket
Publicerad

Farley Granger och Robert Walker i Hitchcocks filmatisering av ”Främlingar på tåg” (1951).

Foto: TT

Cate Blanchett som Carol i Tod Haynes filmatisering av ”The price of salt”/”Carol”.

Foto: TT

Matt Damon, Jude Law och Gwyneth Paltrow i Anthony Minghellas filmatisering av ”The talented mr Ripley” (1999). 

Foto: TT
Annons

”Det är precis som i en film!”, tänker Tom Ripley i ett av de första kapitlen i Patricia Highsmiths roman ”En man med många talanger” (”The talented mr Ripley”, 1955). Och visst är det! Här har den fattige Tom, som på senare tid tvingats livnära sig på rätt billiga bedrägerier, blivit uppsökt av en av New Yorks mer inflytelserika affärsmän, Herbert Greenleaf. Denne har en förfrågan och ett uppdrag till Tom, han vill ha hjälp att hemföra sin son Dickie, som lever ett ansvarslöst lättingliv i Italien. Sonen måste återföras till ordningen och familjefirman. Kan Tom, som gammal vän och skolkamrat till Dickie, tänka sig att ge en hand? Mot ett rundhänt honorar, givetvis.

Där står nu Tom i den magnifika villan på Long Island med en konjakskupa i handen. ”När ska någon säga ’tack, bryt, klipp’?”, frågar sig Tom och känner hur burkänslan från den kyffiga lilla lyan i New York kryper på honom. Men ingen tänker ta sceneriet och den fortsatta handlingens alla begärliga möjligheter ifrån honom. Inom kort kommer han att kunna sjunka ner i en förstaklasshytt på en atlantångare för vidare färd till Mongibello, Dickies tillflyktsort, där han kan börja lägga grunden för en tillvaro som aldrig kommer att lämna honom något övrigt att önska.

Annons
Annons
Annons