Annons
Krönika

Håkan Lindgren:Författaren som ger oss tillbaka tron på satiren

Ion Luca Caragiale (1852–1912)
Ion Luca Caragiale (1852–1912) Foto: IBL och Vadim Ghirda/AP

Trots att verkligheten i vårt tid kan tyckas värre än satiren, lyckas Caragiale med litterära medel visa att läget inte är hopplöst. Den rumänske författaren Ion Luca Caragiale dog för över 100 år sedan – ändå är hans texter det mest samtida man kan läsa just nu.

Under strecket
Publicerad

Ion Luca Caragiale porträtterad på en av landets sedlar.

Foto: IBL

I Rumäniens huvudstad Bukarest finns en staty som föreställer figurerna ur ett verk av Ion Luca Caragiale. Författaren är känd för sin humoristiska kritik av 1800-talets Rumänien.

Foto: Vadim Ghirda/TT

Det mest effektiva sättet att oskadliggöra författare är att ge dem ett monument – eller göra dem själva till ett. När det gäller Caragiale kan man verkligen säga att Rumänien har ansträngt sig. Byn där han föddes bär numera hans namn. Han har porträtterats på landets sedlar – en märklig hedersbetygelse för en författare som protesterade mot korruptionen. Han är givetvis obligatorisk i skolan. Ändå lever han.

Vad ska man göra när verkligheten har blivit värre än satiren, suckar varje kulturskribent som känner sig manad att skriva en krönika om Trump eller om det politiska läget i allmänhet. Svaret är: man läser Caragiale och får tillbaka tron på både satiren och verkligheten. Och mer än så: man får tillbaka förtroendet för författarnas förmåga att använda språket för att säga något väsentligt om världen och människan.

Annons
Annons
Annons