Annons
X
Annons
X

Författaren Bodil Malmsten död

Författaren Bodil Malmsten har avlidit, 71 år gammal, uppger hennes förlag för TT. Malmsten dog i hemmet, omgiven av sina närmaste.

Av TT
Bodil Malmsten 1944–2016

Bodil Malmsten avled på fredagen efter en tids sjukdom. Hon debuterade 1970 med barnboken "Ludvig åker" och har sedan dess gett ut ett trettiotal titlar i nästan alla genrer: lyrik, dramatik, prosa, noveller, klippböcker, loggböcker samt en personlig instruktionsbok i skrivande.

Hon Augustnominerades för romanen "När kastanjerna slår ut är jag långt härifrån" och fick en enorm framgång och många nya läsare med sina böcker om franska Finistère där hon bodde 1999–2010.

Diktsamlingen "Det här är hjärtat blev Bodil Malmstens sista bok. Den kom ut i fjol och var hennes första lyriksamling på två decennier.

Annons
X

I en intervju med TT i fjol berättade hon hur hon såg skrivandet som en livsventil men ingen terapi.

– Jag skriver inte av mig smärtan, det är främmande för mig. Livet är råddigt, stökigt, det händer saker hela tiden som man inte vill ska hända. Syrien, Palestina, det är ingen drömvärld vi lever i. Min tillflykt har alltid varit skrivandet, hur dåligt jag än mått. Efter ett tag blir det lustfyllt, ibland plågsamt, att hålla på och leta efter det där ordet, sade hon då.

**Bodil Malmsten **berättade själv om sin cancer på Twitter i början av 2015. "Jag har cancer, radikalopererades (det heter så) nov 2013, återfall december 2014. Nu handlar det om livskvalité. Men när gör det inte det", skrev hon då.

Hon skrev även: "Fråga mig ingenting, jag berättar det jag vill berätta när jag kan berätta det. Alla dör ändå på slutet, annars hade livet ingen form".

Men prata om den i medierna ville hon inte gärna. Sjukdomen var ingen hemlighet, men hon ville inte framstå som ett offer. Och sjukdomen förändrade inte nämnvärt hennes sätt att se på tillvaron.

– Jag har inte alls fått den där förhöjda livsupplevelsen. När man ligger med slangar i kroppen känner man ingen eufori, och jag har inte sett ljuset som man hör människor tala om. Men å andra sidan var jag ganska varse alltihopa förut. Jag har alltid sagt till dem jag gått bredvid, barn, mina två män i livet, barnbarn: "Kolla vilket fint ljus! Titta på det här!", sade hon.

Bodil Malmsten skulle ha samtal på Kulturhuset i Stockholm men det ställdes in på grund av sjukdom.

Bodil Malmsten. Foto: Malin Hoelstad

SvD intervjuade Bodil Malmsten i mars 2015:

Malmsten gav beskedet i början av förra året:

Annons
Annons
X

Bodil Malmsten.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X