Författaren: ”Adhd-diagnosen räddade mitt liv”

Georgios Karpathakis är författaren bakom boken ”Underbara adhd” som handlar om hur det är att leva med diagnosen.
Georgios Karpathakis är författaren bakom boken ”Underbara adhd” som handlar om hur det är att leva med diagnosen. Foto: Cecilia Burman

Att läsa har varit en kamp – men att skriva en bok tog honom bara en månad. För den sociala entreprenören Georgios Karpathakis blev adhd-diagnosen skillnaden mellan liv och död.

Under strecket
Publicerad
Max Ström förlag.
Foto: Max Ström förlag.

På sidan 47 i den lättlästa utgåvan av ”Underbara adhd” beskriver Georgios Karpathakis problemen som hopar sig när han bestämt sig för att läsa en ny bok. Trots att han verkligen vill läsa stjäl oftast något annat uppmärksamheten.

Det kan vara en detalj i texten, en buss utanför fönstret, en tanke som gör att han inte tar in det som står eller att boken tappas bort.

– Ibland säger människor till mig: ’Har du verkligen adhd? Det verkar inte så’. Det tycker jag är provocerande att höra, för hur är man när man har adhd? Men sedan tänker jag att jag måste förklara och öka kunskapen hos den här personen så att hen fattar, säger Georgios Karpathakis.

Observerar man Georgios märker man att ett av benen studsar upp och ner under bordet och att han gärna rullar en penna mellan fingrarna. Fingrarna far ofta upp och vidrör det kortklippta håret, och blicken försvinner ofta ut genom fönstret.

En gång i tiden var tecknen på den inre rastlösheten mer påtagliga.

Mitt liv var käpprätt åt skogen. Jag missbrukade både narkotika och alkohol och umgicks i fel kretsar, skadade mig själv och andra.

Max Ström förlag.
Foto: Max Ström förlag.

Under hela uppväxten kände Georgios att något var fel. Han var fel. Trots otaliga möten med barn- och ungdomspsykiatrin, socialtjänsten och polisen kunde ingen sätta fingret på vad problemet var. Varför en till synes frisk och social kille med en kärleksfull familj i ryggen ständigt hamnade i bråk med omvärlden.

Vid sex tillfällen försökte han ta sitt liv.

Först i vuxen ålder träffade Georgios en psykolog och en läkare som slog fast att han hade adhd.

– Mitt liv var käpprätt åt skogen. Jag missbrukade både narkotika och alkohol och umgicks i fel kretsar, skadade mig själv och andra. Så för mig var det både en chock och en lättnad att få en diagnos vid 25 års ålder. Även om livet inte vände där och då så var det startskottet för vad jag kallar kapitel två i mitt liv.

Under ett par intensiva dagar då motivationen brann i bröstet lärde han sig hur en blogg fungerar och vilka papper som behövde fyllas i för att starta en egen firma.

Bloggen blev så småningom den digitala mötesplatsen och organisationen ”Underbara ADHD” där han delar med sig av sina erfarenheter med andra som lever med diagnosen, men också deras anhöriga.

Nu kan han även titulera sig författare.

Foto: Max Ström förlag.

I januari gavs hans självbiografiska bok ”Underbara adhd” ut i lättläst version på Nypon förlag. Målgruppen är sådana som han själv. Läsare som lätt förlorar fokus och inte gärna tuggar sig igenom stora textmängder åt gången.

Boken är uppdelad i korta kapitel som kan betas av i icke-kronologisk ordning. En läsare kan alltså dyka ner vart som helst i boken och läsa ett par sidor, för att sedan ta en paus och återvända senare.

Undertiteln ”Den svåra superkraften” får han ofta förklara.

Man ska man inte glömma det som kan bli och kan vara positivt. För när man hittar det man är bra på kan man göra det exceptionellt bra.

– Man får en diagnos för att man har så stora svårigheter att man inte fungerar i vardagen, men för den sakens skull ska man inte glömma det som kan bli och kan vara positivt. För när man hittar det man är bra på kan man göra det exceptionellt bra, säger Georgios Karpathakis.

Att vara nyfiken och beslutsam kombinerat med en enorm energi är hans egna ”superkrafter”.

– När jag började prata om adhd som en superkraft gjorde jag det utifrån det faktum att adhd är överrepresenterat bland kriminella och substansmissbrukare, men även bland entreprenörer, företagsledare och kända artister. Uppenbarligen kan det bli väldigt, väldigt bra om man får rätt stöd och hjälp.

Samtidigt, poängterar han, har de positiva sidorna nästan alltid en baksida. Att vara högpresterande innebär också att man lätt bränner ut sig. Det tog en månad för Georgios att skriva det första utkastet till ”Underbara adhd”, som i originalversion är 183 sidor lång.

– När jag gör någonting som jag tycker är kul gör jag det oftast väldigt snabbt och väldigt bra utan att jag tänker på eller kan kontrollera det. Och det är fantastisk att man bara kör på, även om det också gör en helt utmattad.

Annons
Annons
Annons
Annons