Författare gör podcast om ungdomslitteratur

Frustration och ett hett intresse för barn- och ungdomslitteratur ligger bakom den nya podcasten "Bladen brinner" där författarna Lisa Bjärbo och Johanna Lindbäck djupdyker i böcker, gör reportage och intervjuar andra författare.

Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo har startat en ny podcast där de snackar om barn- och ungdomsböcker.
Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo har startat en ny podcast där de snackar om barn- och ungdomsböcker. Foto: Petter Cohen

Efter en framgångsrik Kickstarter-kampanj under våren, där närmare 300 personer bidrog med omkring 150 000 kronor till projektet, drog inspelningarna av "Bladen brinner" igång. En förlagssponsrad podcast av och med Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo.

De båda ungdomsboksförfattarna har känt varandra i flera år och även skrivit boken "Vi måste sluta ses på det här sättet" ihop. Under hösten 2016 och våren 2017 kommer två säsonger med nya halvtimmesavsnitt att släppas varannan vecka. Premiäravsnittet finns för lyssning från och med den 22 september.

Berätta om Bladen brinner, vad är det för slags podcast?

Lisa:

– Det är en podd fylld av intervjuer med författare och illustratörer, reportage från barnboksvärlden, boksamtal och boktips. Den handlar om böcker för barn och unga, men den riktar sig till en vuxen lyssnare. Kanske pyttelite som om tv-programmet "Babel" gått och blivit ett radioprogram? Och bara handlar om barnböcker.

Varför ville ni göra en podd?

Johanna:

– Vi har varit frustrerade i flera år för att det finns så mycket bra barn- och ungdomslitteratur som aldrig lyfts fram i ljuset. Media nöjer sig rätt ofta med att bara skriva om att barn behöver läsa idag, men aldrig lyfta vad som finns att läsa. Ingen blir ju sugen på att läsa bara för att de hör "läs, läs!" hela tiden. Det är ju först när man hör om en skitspännande bok som skulle passa en perfekt som man blir sugen. Vi vill helt enkelt berätta om alla de bra böckerna!

Saknas det kunskap hos vuxna om barn- och ungdomslitteratur?

Lisa:

– Ja, det är nästan omöjligt för till exempel föräldrar eller lärare att ha koll på den enorma barnboksutgivningen idag. Både för att den är stor och bred, men också för att det inte direkt pratas om den. Vi vill gärna bidra till att fler får upp ögonen för de böcker som finns. Och självklart kan man absolut lyssna även som ung!

Hur kommer ni att angripa litteraturen – utifrån enskilda böcker, olika teman eller författare?

Johanna:

– På alla sätten! Ibland blir det intervjuer med författare om hela deras livsverk, och ibland om en enskild titel. Ibland blir det studiosnack om ett tema, ibland reportage om ett fenomen. Tanken är att det ska bli en mix, med 3-4 olika inslag per avsnitt.

Är det viktigt att prata om böcker som man har läst?

Lisa:

– Ja! Jag tycker det förändrar och fördjupar hela läsupplevelsen, och är helt avgörande för läsförståelsen. Jag kommer alltid på nya saker om det jag läst när jag pratar om boken med någon annan. Och så är det fruktansvärt roligt också.

"Bladen brinner" heter också den tredje delen i författaren Barbro Lindgrens självbiografiska dagbokssvit från 70-talet, varför tog ni det namnet?

Johanna:

– För att det är perfekt! Det är fint, många har en relation till det redan och blad som brinner kan ju stå för båda ett hett innehåll eller att man bara måste bläddra vidare. Plus att det känns stort att ha fått Barbro Lindgrens välsignelse att låna hennes boktitel som namn på vårt program.

Vad har ni för olika egenskaper som kommer att märkas i podden?

Johanna:

– Vi är nog egentligen rätt lika. Men vi kommer tack och lov inte bara att prata med varandra, som en liten klubb där alla är överens, podden bygger nästan mer på att vi pratar med andra gäster. Vi är väldigt intresserade av att få prata om teman och innehåll och såna frågor istället för den vanliga, tråkiga frågan som författare till barn- och ungdomsböcker alltid får, nämligen "varför skriver du för barn?" Det är mycket roligare att prata om varför någon jämt återkommer till exempelvis sorg i sina böcker.

Hur läser ni böcker?

Lisa:

– Jag läser snabbt och slarvigt och mycket och blandat. Men hellre nytt än gammalt! När det gäller barnböcker får man ofta kämpa som ett litet djur mot nostalgin. Det finns (så klart!) ett sug efter att pracka på sina barn Maria Gripe och Astrid Lindgren, för att man själv älskade att läsa Maria Gripe och Astrid Lindgren när man växte upp. Men jag försöker hitta nya favoriter också. Det finns för mycket nytt som är bra för att man ska ha tid och råd att bara sitta och vara nostalgisk. Barnen missar för mycket då!

Vad är det bästa som ni har läst på sistone?

Johanna:

– Åh! Den här frågan ger mig alltid ångest, men jag tycker att Sara Ohlssons "Ingen normal står i regnet och sjunger" är bra. Och Sandra Beijers "Allt som blir kvar".

Johanna Lindbäck och Lisa Bjärbo har startat en ny podcast där de snackar om barn- och ungdomsböcker.

Foto: Petter Cohen Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X
Annons
X