Annons

Författarbesök på ordens okända ort

SKRIVPROCESS Den plats där orden kommer ifrån kan kallas dröm eller inspiration. Författarens uppgift är inte bara att få tillträde till denna plats, utan också att ta ansvar för det som bebor medvetandets halvdunkla utkanter.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Språket kommer någon annanstans ifrån. Alla som skriver har varit med om detta. Orden som bara hamnar där, på tungan, på pappret, bokstavskombinationer som vi knappt ens visste fanns. Långa vindlande meningar, där det nästan inte är vi som skriver, utan skriften skriver oss. Som om det fanns en annan plats, en språkets skuggsida, som utgör själva förutsättningen för att orden ska bryta fram.

Förbindelsen med denna andra plats skulle kunna översättas till inspiration, ett begrepp som understryker skapandets relation till det gudomliga. Från ett annat håll kommer idén om det omedvetna: denna avighet som inte upphör att oroa och störa, som pekar ut vår bristfällighet men utan att förlåta den, som visar på existensens svärta men utan någon kathartisk försoning i sikte. (Om det omedvetna hade varit en konkret plats hade den för länge sedan raderats ut från alla kartor alternativt bombats tillbaka till stenåldern.)

Annons
Annons
Annons