Annons
Recension

Tre solarFörfärande fånigt filmspektakel

Under strecket
Publicerad

I den medeltida byn, då den världsliga ordningen i högre grad än i dag avlästes i järtecken av olika slag, var tre solar en illavarslande syn. En äldre man med Sven-Bertil Taubes drag kunde från sin utkik på stadens mur skugga ögonen, räkna himlakropparna och ängsligt skaka sitt huvud och huvudets läderhätta. Ty tre solar, det ville man inte se.
Denna vidskepliga visdom tycks ha vandrat genom seklerna, för att vinna giltighet också i vår tid. Tre solar är återigen något man inte vill se. Fast den här gången gäller det en film, Richard Hoberts nya. Den utspelar sig på trettonhundratalet, något som märks på de ulliga kläderna. Endre har virkat hårnät och pilbåge. Hon kan tuta i ett horn också. Det beror nog på att Hanna, som hon heter, är fåraherde. En gård har hon i alla fall. Och två barn, och en karl som är korsfarare och bär namnet Ulf. När Hanna får bud om att Ulf är på väg hem vill hon rida honom till mötes, trots svärfaderns förmaningar.

Hon är nämligen en stark och stolt kvinna, vilket manusförfattaren lärt sig att medeltidens kvinna var.
Hon tultar åstad, och under sin skumpande ritt till och från kusten stöter hon bland andra på fiskaren Kjell Bergqvist, utrustad med gudsförakt och förlängt hår, Rolf Lassgård, inspärrad i en träbur, sedermera utsläppt och vild och Maria Bonnevie, med en stel låtsasbebis på magen. Siktet är inställt på en allmängiltig berättelse om vedermödor och uppoffringar. Det ska vara obevekligt drama, i historiskt ruggiga färger. Ingen, inte ens barn, undantas från pestens och ondskans skövlingar.
”Tre solar” beskrivs bäst som ett ostyrigt lajvspektakel, med Hobert som vilsen spelledare. Den svenska skådespelareliten har bjudits in till Medeltidsvecka, och de gör nog vad de kan, men liksom Lassgårds rollfigur begränsas de av ett ramverk, i det här fallet Hoberts vision, som gör all utbrytning omöjlig. Det är förkrympt, fåvitskt och mestadels förfärligt
fånigt. Mikael Persbrandts risiga häxfrissa gör ändå filmen värd att se, i något slags gyckelsyfte.

Annons
Annons
Annons