Förfalskade viner ökar lavinartat

Var femte  fine wine-butelj är förfalskad, enligt den internationella experten Maureen Downey på Chai Consulting.
Var femte fine wine-butelj är förfalskad, enligt den internationella experten Maureen Downey på Chai Consulting. Foto: Patrick Semansky

Alkohol och i synnerhet vin hör till de mest förfalskade livsmedlen. När Interpol nyligen lät göra razzior världen över beslagtogs 26 miljoner liter. Experter tro nu att tjugo procent av alla lyxviner är förfalskade.

Under strecket
Publicerad
Annons
Annons
Annons

Bluff och rena förfalskningar av livsmedel blir allt vanligare. Det framgår av en rapport från Interpol efter att de låtit göra en mängd tillslag under en världsomspännande operation.

Under kodnamn Operation Opson samarbetade polis, tull, livsmedelsverk och privata företag i 61 länder över hela världen. Vin och annan alkohol toppade listan över antal tillslag. Totalt konfiskerades 9 800 ton livsmedelsprodukter och hela 26 miljoner liter alkoholdrycker. Det totala värdet av de varor som togs i beslag under de 50 000 olika razziorna var 230 miljoner euro, rapporterar Interpol.

Förfalskning av vin har generellt sett blivit ett stort växande problem i en värld där vinintresset ökar enormt i allt fler länder.

Sverige var inte med bland de 61 länder där razzior gjordes. I Italien däremot hittade polisen ett flertal illegala fabriker som producerade förfalskat vin. I en av fabrikerna i Toscana beslagtogs 9 000 liter bluffvin. Även i Ryssland hittade polisen ett antal illegala fabriker – men där handlade produktionen om undermålig vodka som försågs med falska kontrollstämplar. Även i Afrika beslagtogs stora mängder falsk alkohol. I bland annat Rwanda handlade det om whisky. I Nigeria hittade polisen falsk champagne.

Förfalskning av vin har generellt sett blivit ett stort växande problem i en värld där vinintresset ökar enormt i allt fler länder. I många asiatiska länder, inte minst Kina, är exklusiva vinbuteljer högsta status att visa upp i affärssammanhang.

Enligt den internationella experten, Maureen Downey på Chai Consulting, bedömning är var femte fine wine-butelj förfalskad. Detta skulle innebära att det finns falska viner för tre miljarder dollar i vinkällare världen över.

Den amerikanska miljardären Bill Koch erkände under en tv-show 2014 att han i sin iver att komma över unika flaskor kastat bort mer än fem miljoner dollar på förfalskade buteljer.

Webbföretaget Wine Searcher gjorde för ett par år sedan en lista på de sexton mest förfalskade vinerna.
Dags att ge sig ner i vinkällaren för att spana efter bluffviner.

Annons
Annons
Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons