Annons
X
Annons
X

”Det man gör upp med i vitboken fortsätter i dag”

En vitbok om diskrimineringen av romerna välkomnas av romska företrädare. Men det framförs även krav på en officiell ursäkt, ekonomisk kompensation och en oberoende sanningskommission.

**Integrationsminister Erik Ullenhag **(FP) presenterade i dag regeringens vitbok om övergrepp och kränkningar av romer under 1900-talet. Ett bra initiativ, men inte tillräckligt, menar flera romska företrädare.

– Jag hoppas verkligen att vitboken har en efterföljande effekt, med en officiell ursäkt från staten, säger Soraya Post, romskt språkrör och Feministiskt initiativs förstanamn till EU-parlamentet.

Men varken en vitbok eller en ursäkt har något större värde om det inte leder till praktisk handling, som förbättrar romernas situation, anser hon. Ett aktivt arbete mot antiziganism krävs även i dag.

Annons
X

– Det är bara att se på nutidens debatt om tiggare. De tvingas att flytta från plats till plats. Det man gör upp med i vitboken fortsätter i dag.

Där har romerna fått en officiell ursäkt och den norska staten har tagit initiativ till en slags ekonomisk kompensation.
Erland Kaldaras

**Erland Kaldaras, ordförande **för Romska ungdomsförbundet, kallar vitboken ”ett första steg i rätt riktning”.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Det är bra att staten erkänner systematiska övergrepp mot romer genom historien. Men en ursäkt hade vägt mycket tyngre.

  Erland Kaldaras anser att Sverige borde ta efter Norge, som tagit ett större ansvar i skuldfrågan.

  – Där har romerna fått en officiell ursäkt och den norska staten har tagit initiativ till en slags ekonomisk kompensation.

  I Norge inrättades 2004 en kulturfond och ett museum som en form av kollektiv gottgörelse för en minoritetsgrupp - resandefolket. Fonden heter Romanifolket/taternes kulturfond. Romanifolket ska dock inte förväxlas med romfolket, som romer kallas i ett norskt sammanhang.

  Historikern Jan Selling, som i höstas kom ut med boken ”Svensk antiziganism”, tror att en liknande fond för romer i Sverige är en god idé.

  Fonden tillfördes 75 miljoner norska kronor. Avkastningen går till projekt som kommer minoriteter, inte minst romer, till gagn.

  – En kollektiv ekonomisk kompensation som permanent åtgärd är ett sätt att markera ansvarstagande, säger Jan Selling, som är knuten till Hugo Valentin-centrum, Uppsala universitet.

  Framför allt kommer det att kastas ytterligare sken över romernas situation i Sverige, historiskt och i nutid. Datainspektionen fick nyligen i uppdrag av regeringen att undersöka om det förekommit olaglig registrering av romer eller personer med annan etnisk bakgrund på bostadsmarknaden och inom socialtjänsten.

  Ett bra initiativ, anser Erland Kaldaras.

  – Misstänksamheten mot myndigheter är stor bland romer i dag.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X