Annons
X
Annons
X

Bolagen som har sex timmars arbetsdag

Konceptet med sex timmars arbetsdag blir populärare. Här är ett antal av arbetsgivarna som har testat att införa kortare arbetstid.

Maria Westling är vd på Brath.

Foto: Malin Hoelstad Bild 1 av 1

Bild 1 av 8

Maria Westling är vd på Brath.

Maria Westling är vd på Brath. Foto: Malin Hoelstad

Konsultbolaget Brath

Konsultbolaget Brath i Örnsköldsvik har haft sex timmars arbetsdag sedan företagets start 2012. I en tidigare intervju med SvD Näringsliv berättade Braths vd Maria Westling att om de anställda mår bra så gör de även ett bra jobb. Sex timmars arbetsdag var även ett lyckat rekryteringsargument.

– Vi får helt enkelt fler ansökningar, ett större urval, och kan välja bland de bästa, sa Maria Westling.

Annons
X
Annons
X

Julia Bendelin är vd på reklambyrån Oss.

Foto: Magdalena Björnsdotter Bild 1 av 1

Bild 2 av 8

Julia Bendelin är vd på reklambyrån Oss.

Julia Bendelin är vd på reklambyrån Oss. Foto: Magdalena Björnsdotter

Reklambyrån Oss

Oss i Visby införde sex timmars arbetsdag i mars Företagets vd Julia Bendelin säger att hon inte tror att det går att vara kreativ åtta timmar om dagen.

– Det känns inte rätt att 2016 sitta på jobbet mellan åtta och fem och veta att några timmar ändå går till spillo, då kan de timmarna få gå till något annat, säger hon.

Julia Bendelin hade tänkt på kortare arbetsdagar i flera år. När hon tog upp det med sina anställda visade det sig att de hade tänkt samma sak.

– Jag värderar livet och vill att det ska vara roligt och lustfyllt, nu har vi en helt annan vardag. Men det kräver också ett engagemang från alla, säger hon.

Responsen har varit stor men hon säger att det är svårt för alla företag att ha sex timmars arbetsdag.

– Det går inte att lagstifta om det här, det beror helt på vad det är för typ av jobb och företag. Men jag tycker att det ska vara upp till arbetsgivare och anställda hur man ska jobba, säger Julia Bendelin.

Företaget kommer att ha en avstämning varannan månad för att se hur det fungerar.

Annons
X
Annons
X

Toyota i Mölndal var tidigt ute med sex timmars arbetsdag.

Foto: Gorm Kallestad/TT Bild 1 av 1

Bild 3 av 8

Toyota i Mölndal var tidigt ute med sex timmars arbetsdag.

Toyota i Mölndal var tidigt ute med sex timmars arbetsdag. Foto: Gorm Kallestad/TT

Toyota i Mölndal

Toyota center i Mölndal har man haft sex timmars arbetsdag sedan 2002. Antalet timmar ändrades från åtta till sex när verksamheten gick trögt med långa verkstadsköer och missnöjda kunder. Då beslutade ledningen att dela upp arbetet i två pass, vardera på sex timmar med bibehållen heltidslön. Konceptet var lyckat och företaget har behållit sex timmars arbetsdag sedan dess.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  X
  Annons
  X

  Filimundus satsar på sex timmars arbetsdag.

  Foto: Jessica Gow/TT Bild 1 av 1

  Bild 4 av 8

  Filimundus satsar på sex timmars arbetsdag.

  Filimundus satsar på sex timmars arbetsdag. Foto: Jessica Gow/TT

  Appföretaget Filimundus

  Företaget Filimundus ändrade till sex timmars arbetsdag förra året. När chefen Linus Feldt intervjuades av tidningen Chef angående införandet av en kortare arbetsdag blev det en världsnyhet – i felaktig form. I den virala artikeln som cirkulerade runt på webbsidor över hela världen påstods det nämligen att sex timmars arbetsdag infördes i hela Sverige. Så var ju inte fallet, utan artikeln handlade endast om att företaget Filimundus kortade sina arbetsdagar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Bild 1 av 1

  Bild 5 av 8

  Produktionsbyrån Background

  Företaget Background i Falun gick förra året ner från åtta timmars arbetsdag till sex timmars arbetsdag. Just nu har företaget en testperiod med utvärdering var tredje månad för att se hur upplägget fungerar. Ägarna till produktionsbyrån, Gabriel Alenius och Jimmy Nilsson, sa i höstas till Dalarnas Tidningar att företaget ville bli en mer attraktiv arbetsgivare och locka ny kompetens genom kortare arbetsdagar.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Robert Henriksson Bild 1 av 1

  Bild 6 av 8

  Foto: Robert Henriksson

  Qall Telecom

  Säljavdelningen på företaget Qall Telecom har sedan februari en testperiod med sex timmars arbetsdag. Tanken är att arbetstiden ska införas permanent om företagets önskade resultat uppnås. I ett pressmeddelande skriver Qall Telecom att de vill att företaget ska bli en lockande och modern arbetsplats där man är glad och effektiv på arbetet, men fortfarande har energi kvar när dagen är slut.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Martina Holmberg/TT Bild 1 av 1

  Bild 7 av 8

  Foto: Martina Holmberg/TT

  Äldreboendet Sjöjungfrun

  På äldreboendet Sjöjungfrun i Umeå testar personalen sex timmars arbetsdag sedan november. Tanken är att testperioden ska vara ett år med kontinuerlig utvärdering, därefter ska beslut fattas om ett eventuellt införande. Enligt Umeå kommun är syftet med kortare arbetsdagar att förbättra arbetsmiljön. I ett pressmeddelande skriver Umeå kommun att den hoppas få en lugnare och tryggare miljö både för brukare och personal.

  Annons
  X
  Annons
  X
  Foto: Johanna Norin/TT Bild 1 av 1

  Bild 8 av 8

  Foto: Johanna Norin/TT

  Svartedalens äldrecentrum

  På Svartedalens äldrecentrum i Göteborg pågår sedan förra året en testperiod med sex timmars arbetsdag. Pilotprojektet har skapat rubriker runt om i världen. Försöket är planerat att pågå 2016 ut.

  Håll dig uppdaterad med SvD Näringslivs nyhetsbrev:

  Anmäl dig här.

  kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X