Annons
X
Annons
X

”Företagen måste ta större ansvar”

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) slår tillbaka mot Svenskt Näringsliv efter kritiken om att regeringen har misslyckats att sänka ungdomsarbetslösheten. Hon anser att företagen måste ta ett större ansvar för att anställa ungdomar med sämre förutsättningar. –Det räcker inte med att några få gör det. Det behövs ett större engagemang från företag i hela Sverige, säger hon.

[object Object]
Hillevi Engström (M) - arbetsmarknadsministern. Foto: SCANPIX

MOTANGREPP

Svenskt Näringslivs ordförande Kenneth Bengtsson gick i går till skarpt angrepp mot regeringen. Arbetet med att sänka ungdomsarbetslösheten har varit resultatlöst, slog han fast i en intervju med SvD Näringsliv.

Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M) tar inte åt sig av kritiken.

– Det Kenneth Bengtsson glömmer att ta upp är att vi har haft en allvarlig finanskris och den värsta skuldkrisen sedan depressionen. Det är ingen nyhet att grupper som står långt från arbetsmarknaden kommer ännu längre bak i kön när det blir tuffa tider på arbetsmarknaden, säger hon.

Annons
X

Regeringen har uppfyllt de önskemål som näringslivet brukar föra fram, framhåller Hillevi Engström. Det har blivit billigare att anställa unga, anställningsstöden har förstärkts, en ny form av visstidsanställning har införts och Arbetsförmedlingen har fått ett tydligt uppdrag att förbättra kontakterna med arbetsgivarna.

– Vi har mött arbetsgivarna på deras planhalva. Men utan att de har responderat i särskilt hög utsträckning, säger arbetsmarknadsministern.

Företagen måste vara beredda att anställa också ur grupperna som står långt från arbetsmarknaden, understryker hon.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Men de tycker inte att de personerna är intressanta att ta in, vare sig som praktikanter, lärlingar eller anställda. Det är väldigt olyckligt. Jag menar att vi har ett gemensamt ansvar. Den svenska modellen bygger på att vi har ansvarsfulla parter, som tar ett större ansvar än för dem som är med just för stunden. Företagen måste hjälpa till. Regeringen kan inte anställa de här personerna, säger Hillevi Engström.

  På vilket sätt hjälper företagen inte till?

  – Vi har till exempel problem med att få ut praktikanter. Arbetsförmedlingen hittar inte arbetsgivare som är beredda att ta emot dem. Det är också svårt att hitta lärlingsplatser på gymnasielinjerna. Ungdomarna får inte sitt yrkesbevis. Det gör att många går till andra yrken än de är utbildade för och så blir det en bristsituation.

  Företagen måste ge unga som har slutat skolan utan godkända betyg en chans, anser arbetsmarknadsministern.

  – Många unga vill inget hellre än att komma ut på en arbetsplats och få visa vad de går för. Då kan de också bli motiverade att återuppta studierna. Men då krävs det ett större engagemang och att fler företag tar de här frågorna på allvar, säger hon.

  Som koncernchef för Ica har Kenneth Bengtsson engagerat sig mycket för att öppna dörren för funktionsnedsatta, påpekar arbetsmarknadsministern.

  – Jag hoppas att han kan ta med sig det goda arbetet från Ica till Svenskt Näringsliv. De har 60000 medlemsföretag. Om alla de företagen gör en liten del, så kan många ungdomar få ett betydligt bättre liv.

  Kenneth Bengtsson var också kritisk till Arbetsförmedlingen och pekade på att under 50 procent av företagen enligt en färsk undersökning vänder sig dit vid rekryteringar. Arbetsmarknadsministern borde sluta att ”bara putta in nya miljarder” till ett system som inte fungerar, ansåg han.

  Hillevi Engström svarar rappt att åtta av tio företag som vänt sig till Arbetsförmedlingen är nöjda med servicen.

  – Det vore klokt av företagen att anlita Arbetsförmedlingen först och sedan uttala sig om hur den fungerar. Den som aldrig har vänt sig dit har egentligt svårt att säga om de gör ett bra jobb eller inte. Min uppfattning är att Arbetsförmedlingen har fungerat väsentligt bättre de senaste åren, säger hon.

  Svenskt Näringsliv anser att regeringen borde bli bättre på att lyfta fram de goda exempel som finns med företag som anställer unga.

  – Det försöker jag att göra hela tiden. Men det finns inte alltför många som gör det där lilla extra. Får jag bara fler exempel på min lista så ska jag gärna lyfta fram dem, säger Hillevi Engström.

  Annons
  Annons
  X

  Hillevi Engström (M) - arbetsmarknadsministern.

  Foto: SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X