Annons
X
Annons
X

Företagarna: Förslaget slår hårt mot småföretagen

Rör inte vår representation. Det är så affärer och jobb skapas. Slopandet av avdragsrätten är en skattehöjning på en miljard kronor som drabbar företagarna, tycker kritikerna. Men regeringen backar inte. Man ser det som ett sätt att förenkla för företagarna.

[object Object]
Kritikerna tycker att förslaget om ändrade representationsregler drabbar företagen. Foto: Björn Larsson Rosvall / TT

Regeringen föreslår nu att avdragsrätten för representation ändras, så att det inte längre blir tillåtet att göra avdrag på inkomstskatten för luncher och middagar. Samtidigt så höjs avdragsrätten för moms till 300 kronor per person och tillfälle.

Men totalt sett så innebär ändringen mer pengar in till statskassan, fullt genomfört handlar det om cirka en miljard kronor per år.

– Det här är en direkt skattehöjning för småföretagare. Det som representationen avser är nödvändigt för inkomsternas förvärvande för småföretagande, det är genom relationsskapande som de får in affärer, säger Günther Mårder, vd för Företagarna.

Annons
X

Att förslaget skulle kunna begränsa missbruk av representation tror han inte på. Småföretagens representation handlar inte om något exklusivt frossande på krogen eller dyra jaktresor, förklarar han.

– Nej, de stora företagen som har resurser, de kan alltid dölja sådant genom att kalla det för konferenser i stället. Det här drabbar de små företagen. Det här handlar om så små belopp, säger Günther Mårder.

Niklas Wykman, skattepolitisk talesman för Moderaterna, tycker också att förslaget borde skrotas.

– Det här är ytterligare en skattehöjning på en miljard kronor per år på jobb och tillväxt. Redan tidigare har regeringen höjt skatten på en rad områden för företagen, säger han.

Han ser ändringen som ett sätt att helt enkelt dra in mer pengar till staten från företagen.

– EU-kommissionens vinterprognos innebär att regeringen börjat tappa greppet om finanserna. De behöver få in mer intäkter, säger han.

Resultatet tror han, om förslaget går igenom, är att företagen och jobbskapandet pressas tillbaka ytterligare.

– Representationen är ett sätt för företagen att få in affärer. Nu går regeringen fram med en skattehöjning på en miljard kronor, säger Niklas Wykman.

Men Leif Jakobsson, vice ordförande i Riksdagens skatteutskott (S), ser inte detta som ett skattehöjningsförslag.

– Nej, företagen får väl avgöra själva om de vill representera. Vi måste göra något åt beloppsgränserna för representation, de är för många. Det är krav på det enligt EU-direktiv för momslagstiftningen, säger han.

Han ser förändringen som en förenkling. Genom att höja avdragsrätten för momsen och slopa den för inkomstskatten så blir allt så mycket lättare att hålla ordning på.

– Det här förenklar väldigt mycket för företagen. Vi har i förslaget räknat med att administrationen hos företagen minskar med 250 miljoner kronor, säger han.

Men visst, det kommer in mer pengar till statskassan, medger han.

– Om vi bara hade förändrat momsreglerna så hade det kostat en halv miljard kronor per år som måste finansieras på något sätt, säger han.

Han ser inte förslaget som riktat mot just småföretag.

– Det är inte riktat mot någon, det här måste vara lika för alla. Men vi får se vad som sägs när remissvaren kommer in, säger Leif Jakobsson.

Annons

Kritikerna tycker att förslaget om ändrade representationsregler drabbar företagen.

Foto: Björn Larsson Rosvall / TT Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X