Annons

Olof Ehrenkrona:Företagaren som brottsoffer

Ett företag i Helsingborg som blivit utsatt för rån.
Ett företag i Helsingborg som blivit utsatt för rån. Foto: Krister Hansson/Aftonbladet

Diskrepansen mellan vad staten kräver av en företagares laglydighet och upplevelsen av den omfattande laglöshet som drabbar denne är grotesk.

Under strecket
Publicerad

Polisen bryr sig inte om företagarbrotten.” Så säger Björn Rosengren, tidigare fackbas och socialdemokratisk näringsminister, i en intervju för f-plus. Dagen därpå berättar samma redaktion om en händelse i Älvsjö, där två unga kvinnor i ett konditori utsattes för ett gäng som gick lös på inredningen. Polisen ryckte inte ens ut, trots att det var ett pågående brott med uppenbar risk för personskador. I ett annat reportage från Rosengård guidas reportern runt av polisen som visar på tomma affärslokaler och berättar om en affärsidkare som fick halsen avskuren. Men brotten är nästintill omöjliga att utreda. Rädslan för repressalier gör att företagarna inte vågar samarbeta med polisen.

I en studie som Handelns utredningsinstitut har genomfört uppgav 60 procent av företagen att de hade utsatts för brott. Den direkta kostnaden uppskattas till 55 miljarder kronor om året. Det är mer än det svenska biståndet och nästan lika mycket som försvaret kostar årligen. Björn Rosengren går så långt att han anser att brottsligheten nu har nått sådana nivåer att det är ett systemhot mot marknadsekonomin.

Annons
Annons
Annons