Annons
X
Annons
X

Företagare kräver alliansbudget nu

Alliansen bör utmana de rödgröna om regeringsmakten och snart lägga en gemensam alliansbudget. 75 procent av beslutsfattarna i näringslivet anser att C, L, KD och M bör agera nu medan 15 procent är emot, enligt en undersökning som Dagens industri har gjort.

Av TT, Per Kudo
Det nya politiska läget
75 procent av beslutsfattarna i näringslivet anser att Anna Kinberg Batras M ska agera nu ihop med C, L och KD.

75 procent av beslutsfattarna i näringslivet anser att Anna Kinberg Batras M ska agera nu ihop med C, L och KD. Foto: Christine Olsson/TT

– Så länge de inte vill ta regeringsmakten är de ingen opposition. Antingen tar de makten eller så bildar de ett regeringsunderlag med sossarna. Att hålla på med tillkännagivanden i riksdagen är bara att sticka nålar utan att vilja ta ansvar, säger Dan Olofsson, som grundat företagsgruppen Sigma AB, till Di.

Drygt 2 300 beslutsfattare inom näringslivet har deltagit i Di-barometern. De som svarat är antingen vd:ar, marknadschefer eller ekonomichefer på företag med fler än tio anställda och en årsomsättning över tio miljoner kronor. Elva procent svarade "vet ej" i undersökningen som genomfördes 12–22 februari.

Mycket tyder på att gemensam Alliansbudget skulle leda till en regeringskris. SD-ledaren Jimmie Åkesson förklarade nyligen att han kommer att stödja en Alliansbudget.

Annons
X

Inom Moderaterna propagerar flera starka röster för en gemensam budget.

SvD:s rundringning till centerpartistiska distrikt visade att stämningen är annorlunda inom C. Här är intresset för en gemensam budget minimalt.

DI gjorde en liknande undersökning i maj förra året. Då ville sju av tio näringslivstoppar att Decemberöverenskommelsen skulle skrotas.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se
  Annons
  Annons
  X

  75 procent av beslutsfattarna i näringslivet anser att Anna Kinberg Batras M ska agera nu ihop med C, L och KD.

  Foto: Christine Olsson/TT Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X