Annons

Företag vill ställa om – men saknar signaler

Volvo Cars är ett av företagen som hjälper vården under coronakrisen.

Men det tar tid att ställa om en fabrik – och industrin saknar tydliga signaler om vad som behövs.

– Man måste börja med behoven. Det kan ta tid att bygga upp kapacitet, säger Klas Wåhlberg, vd på Teknikföretagen.

Under strecket
Micke Larsson / TT
Publicerad

Niklas Hvit, tekniker i en 3D-printverkstad hos Volvo Cars, särar på hållare till visir från en industriell 3D-skrivare bakom honom. Här gick det snabbt att börja göra visir i en process med liknande tillverkning. Men att starta med något som kräver nya maskiner eller verktyg tar längre tid.

Foto: Adam Ihse / TT

Volvo Cars i Göteborg gör visir till vården i Västra Götaland. Tillverkningen sker samtidigt som ordinarie verksamhet i en 3D-printverkstad. Printteknikern Rickard Camp i 3D-print verkstaden.

Foto: Adam Ihse / TT

Volvo Cars i Göteborg gör visir till vården i Västra Götaland. Tillverkningen sker samtidigt som ordinarie verksamhet i en 3D-printverkstad. Printteknikern Björn Brännvall tar fram hållaren till visiret.

Foto: Adam Ihse / TT

På Volvo Cars i Göteborg görs nu visir till sjukvården i Västra Götaland. Omfattningen är ganska begränsad, cirka 1 000 visir i veckan. Men man kom i gång snabbt, eftersom tillverkningen kombineras med ordinarie verksamhet i en 3D-printverkstad som normalt sysslar med utvecklingsarbete. Visir och hållare varvas med andra plastprodukter, som prototyper till knappar eller växelspakar.

– För oss är det ingen skillnad. Vi får en tredimensionell detalj som vi programmerar in i maskinen, och sedan printar vi den, säger Niklas Hvit, 3D-printtekniker med tredagarsvecka på Volvo i Torslanda.

Annons
Annons
Annons