Annons
X
Annons
X

Företag kan få anstånd med skatt

Arbetsgivare som har akuta likviditetsproblem kan få skjuta upp skattinbetalningar under två månader. Svenskt Näringsliv vill att även momsen ska kunna skjutas upp.

Regeringen föreslår möjlighet till skatteuppskov för arbetsgivare. Näringsminister Maud Olofsson och finansminister Anders Borg presenterade förslaget på en presskonferens i Stockholm i dag torsdagen.
Regeringen föreslår möjlighet till skatteuppskov för arbetsgivare. Näringsminister Maud Olofsson och finansminister Anders Borg presenterade förslaget på en presskonferens i Stockholm i dag torsdagen. Foto: MATS ANDERSSON / SCANPIX /

Från och med februari kan arbetsgivare som har likviditetsproblem ansöka om att få skjuta på inbetalningen av arbetsgivaravgifter och de anställdas preliminärskatt. Den möjligheten finns i en tidsbegränsad lag som regeringen fattade beslut om på förmiddagen.

– Företag som ringer mig är helt förtvivlade. De vet att skatteuppbörden närmar sig och banken säger blankt nej. För dem blir det givetvis en lättnad att de har den här möjligheten, sade näringsminister Maud Olofsson (c) när hon presenterade förslaget på förmiddagen.

Möjligheten till anstånd är ett nytt inslag i det åtgärdspaket mot finanskrisen och lågkonjunkturen som regeringe presenterade förra månaden och som nu har blivit en proposition som ska behandlas i riksdagen.

Annons
X

Den som får uppskov kan få det för maximalt två månaders skatteinbetalning och det kan som längst gälla i ett år. Möjligheten att söka anstånd gäller bara under 2009.

Krister Andersson, chef för skatteavdelning vid Svenskt Näringsliv, konstaterar att många företag har svårt att få banklån och därför är det ”bra att regeringen uppmärksammat frågan och försöker underlätta för företagens likviditet”.

– Däremot är det obegripligt och beklagligt att det inte omfattar inbetalning av mervärdesskatt. Företagen måste ofta betala mervärdesskatt innan de i sin tur har fått betalt, säger han.

Det blir inte gratis att få anstånd. En ränta på åtta procent kommer att tas ut. Det upprör Krister Andersson.

– Detta handlar om företag som har svårt att få tillgång till krediter i banksystemet. Varför ska man pungslå dem på en ränta på åtta procent? I andra sammanhang har vi en basränta på fyra procent för anstånd. Det borde vara tillräckligt även här. Varför ska man ta ut en dubbel ränta av företag som har problem, frågar han sig.

Vid pressträffen i förklarade finansminister Anders Borg (M) varför man satt räntan till 8 procent.

– Det är en marknadsmässig ränta, eftersom vi inte vill att stora företag som har möjlighet att låna i banken ska använda den här möjligheten.

Annons
Annons
X

Regeringen föreslår möjlighet till skatteuppskov för arbetsgivare. Näringsminister Maud Olofsson och finansminister Anders Borg presenterade förslaget på en presskonferens i Stockholm i dag torsdagen.

Foto: MATS ANDERSSON / SCANPIX / Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X