Annons
X
Annons
X

Företag jublar åt slopad revisor

Runt 250 000 småföretag slipper från och med i höst att anlita en revisor. Mer skattefiffel, befarar Skatteverket, medan företagarna jublar.

Av TT

CIRKA 250 000 AKTIEBOLAG SLIPPER REVISIONSPLIKT

Regeringen beslöt på torsdagen att slopa revisionsplikten för cirka 250 000 småföretag. Regeln föreslås börja gälla från den 1 november 2010 och väntas enligt regeringens beräkningar ge småföretagen möjliga besparingar på runt 2,5 miljarder kronor.

– Det här är ett viktigt steg för att regelförenkla för företagen, säger näringsminister Maud Olofsson på en presskonferens.

Och från småföretagarna är det klackarna i taket.

Annons
X

”Det här en av de största reformerna och många av våra medlemmar ser väldigt positivt på detta”, skriver Företagarförbundets sekreterare Camilla Littorin.

Jämfört med utredarens två år gamla förslag har regeringen valt att strama åt antalet företag som berörs. Från början talades det om alla företag med en årlig försäljning på högst 83 miljoner kronor. Nu blir det tre miljoner kronor i stället och högst tre anställda.

– Väldigt positivt att regeringen genomför det här i ett första ganska litet steg, säger Dan Brännström, generalsekreterare i FAR, branschorganisationen för revisorer och rådgivare.

Stäng

SvD NÄRINGSLIVS NYHETSBREV – dagens viktigaste ekonominyheter direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Han tror inte att det blir revisorns död.

  – Absolut inte, en majoritet av företagen kommer fortsätta att använda sig av sin revisor, säger Brännström.

  Skatteverket befarar mer skattefiffel.

  – Både medvetet, och inte minst omedvetet, säger Skatteverkets rättschef Vilhelm Andersson.

  Skatteverket har varit emot förslaget från början.

  – Men vi är i vart fall glada att det har skett en viss begränsning, säger Andersson som räknar med mer jobb för verket.

  Men revisorn lär inte försvinna i alla de här företagen, inte om de ska få låna pengar, tror han.

  – Bankerna kommer kanske att kräva en revisor, säger Andersson.

  Kostnaden för att genomföra förslaget beräknas till 1,3 miljarder kronor och ska finansieras genom att bland annat höja fastighetsskatten på vattenkraft samt en höjd stämpelskatt.

  TT

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X