Annons

Svensk teknik avslöjar Nordkoreas provsprängningar

I en bagagelucka vid nordkoreanska gränsen finns ett av systemen som kan avslöja om nationen har provsprängt kärnvapen. I Uppsala utvecklas en världsledande teknik för att upptäcka otillåten radioaktivitet.

Under strecket
Publicerad
Foto: Malin Hoelstad, TTBild 1 av 5

Helena Berglund, verksamhetschef på Scienta, står framför en världskarta full med knappnålar. De visar vart företagets system finns utplacerade. Runt Nordkorea trängs de små knappnålarna i tiotal.

Foto: Malin HoelstadBild 2 av 5

SAUNA-systemen ser närmast ut som en rad jättelika kylskåp med slangar och rör utstickandes. Utöver det ordinarie systemet som väger nästan två ton. erbjuder Scienta ett mobilt system som snabbt kan flyttas om någon får syn på det.

Foto: Malin HoelstadBild 3 av 5

Claes Ericsson har jobbat på Scienta sedan tiden då företaget hette Gammadata. På den tiden tillverkade de inte system som letade efter otillåten kärnvapenaktivitet – de letade efter radioaktivitet i svensk mat.

Foto: Malin HoelstadBild 4 av 5

Systemingeniören Mattias Blom lägger sista handen vid det system som snart flygs till Hokkaido i norra Japan. Om vinden ligger rätt är det just där man kan mäta radionukleär aktivitet från Nordkorea.

Foto: Malin HoelstadBild 5 av 5
Foto: Malin Hoelstad, TTBild 1 av 1
Foto: Malin Hoelstad, TT

Provsprängde Nordkorea kärnvapen i september? Det var frågan på världens läppar efter att två starka skalv uppmättes i Nordkorea.

Annons
Annons
Annons