Annons
X
Annons
X

Företag hyr lyxbilar för att slippa id-kontroller

Dyra märkesbilar ska rädda svenska tågpendlare undan de nya id-kontrollerna vid Öresund. Det danska it-företaget Ageras skjutsar nu sina nyckelpersoner från Malmö i BMW över sundet.

Id-kontrollerna

Foto: TT/AP

När många pendlare drabbas av de nya id-kontrollerna på Öresundstågen, visar danska företag sin påhittighet.

Enligt tidningen Politiken är den smartaste lösningen att erbjuda de anställda skjuts i skinande blanka BMW-bilar över sundet.

Det är det Köpenhamnsbaserade IT-företaget Ageras som allra först rycker ut för att hjälpa sina många pendlande medarbetare från Malmö. En tredjedel av personalstyrkan om 76 personer är svenskar.

Annons
X

– Redan i måndags började våra svenska medarbetare att snacka om att den extra restiden gjorde att de funderade på att byta jobb, säger Rico Andersen, vd vid Ageras.

Lösningen är ett leasingavtal med splitter nya bilar till nyckelpersoner, som får ta övriga medarbetare med sig över bron. Bakgrunden är att bilar – till skillnad från tåg och bussar – inte kontrolleras på samma konsekventa sätt.

– Jag har själv prövat att köra bil över sundet i en av de nya BMW:arna, och man blir inte vinkad åt sidan för ID-kontroll. Gränskontrollanterna tar bara in de bilar som ser lite suspekta ut. Jag ville alltså inte att våra medarbetare skjutsas i någon gammal Opel, säger Rico Andersen, vd vid Ageras apropå den ganska dyra lösningen med nya märkesbilar.

Ageras är en uppstickare inom delningsekonomin, med konceptet att förmedla tjänster inom revision, redovisning och juridik till företag och privatpersoner. Åtgärden med leasingbilar för bropendling är tänkt som ett sätt att förebygga kompetensflykt på grund av pendlingstiden.

– Det är ju lite absurbt att vi skriver 2016 och upplever en tid som liknar delningen av Tyskland. Det är ju vi, företagen, som får betala räkningen för de här id-kontrollerna. Ska vi ha svenska medarbetare, så måste vi vara lite tuffa och göra oss lockande, säger vd Rico Andersen, som gör klart att chefer som bor i Sverige nu ska jobba lite extra med att plocka upp och släppa av andra svenska medarbetare.

Annons
Foto: TT/AP Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X