Annons
X
Annons
X

Förespråkare för alternativ medicin kan skada MP

När det gäller hälsa och medicinska behandlingar är tilltron till vetenskap ofta oroväckande låg bland många miljöpartister. Stödet för alternativ medicin är påfallande stort. Detta riskerar dock att skada partiets trovärdighet, skriver en rad miljöpartister.

[object Object]
Att landstingspolitiker för MP i Stockholm bland annat har förespråkat zonterapi som skattefinansierad behandling ger fel signaler, skriver artikelförfattarna. Foto: JESSICA GOW/SCANPIX

I takt med att allt fler svenskar har insett miljöns och klimatets betydelse för vår överlevnad och långsiktiga välfärd har Miljöpartiet fått allt större stöd, vilket är en glädjande utveckling. Att MP tidigt har varnat för klimatproblemen beror bland annat på att de tagit klimatforskningen på allvar, och ett parti som kallar sig för modernt måste givetvis lyssna på vetenskapen.

Trots detta finns ett område där tilltron till vetenskap är oroväckande låg bland miljöpartister, nämligen hälsa och medicinska behandlingar.

Vetenskap är den bästa metod vi har för att studera vår omvärld och avgöra vad som sannolikt och vad som är falskt. Det finns ett starkt stöd i MP för det naturliga och alternativa, som på ett olyckligt sätt har inneburit acceptans och främjande av alternativmedicin som till och med kan vara skadlig eller är ren humbug. Den tilltro till forskning och vetenskapliga principer som präglar MP:s syn på hållbar utveckling och biologisk mångfald verkar inte gälla när alternativmedicin diskuteras. Vetenskap är dock inte något man bara kan ta till när det finns resultat som råkar tala för det man själv tycker.

Annons
X

Om det bara vore enskilda medlemmar som förde fram dessa åsikter skulle vi vara mindre oroade. Landstingspolitiker för MP i Stockholm vill dock ha zonterapi, utbildning i traditionell kinesisk medicin, ”ortomolekylär psykiatri” med mera och landstingspolitiker i Kalmar förordar antroposofisk medicin som grundar sig på andesyner och homeopati.

I pressen visas MP-politiker upp som vill ha healing i vården och pratar om hur öppet MP är för alternativmedicin. Detta skadar partiet då det ger ett missvisande intryck av bristande tilltro till forskning och vetenskap samt villighet att spendera skattepengar på overksamma behandlingar.

Alternativmedicin kan skada människor både direkt och indirekt. Det handlar i bästa fall om en missriktad hjälp och i värsta fall om ett utnyttjande av sjuka och desperata människor som befinner sig i ett sårbart tillstånd där de kanske prövar ovetenskapliga preparat ofta till en hög kostnad. Än värre är de fall där patienter väljer bort effektiv behandling till förmån för behandlingar som inte fungerar.

Vår kritik gäller inte de traditionella eller alternativa metoder som har vetenskapligt stöd och är säkra. Vi anser förstås också att omvårdnad är viktigt, liksom en helhetssyn på patientens livssituation.

Det finns inget inneboende vetenskapsfientligt med att vilja värna naturen. Tvärtom. En ökad vetenskaplig förståelse genom exempelvis biologi och evolutionsteori ger en djupare känsla av hur fantastisk och sårbar naturen, och därmed också vi människor, är. Denna insikt kommer till priset av att ha båda ögonen öppna för verkligheten. Man kan inte se hur naturen fungerar med ena ögat och blunda för hur våra kroppar fungerar med det andra. Miljöpartiet behöver en helhetssyn grundad på vetenskap fullt ut.

MARIA GARDFJELL (MP)

kommunalråd Uppsala

MAGNUS LUNDGREN

Gröna studenter

CARL HÖGFELDT

Gröna studenter

ANDREAS PETERSSON

Gröna studenter

TAKE KNOL (MP)

THOMAS SVENSSON (MP)

JOACIM JONSSON (MP)

RIKARD ENBERG

MP-väljare

Annons
Annons
X

Att landstingspolitiker för MP i Stockholm bland annat har förespråkat zonterapi som skattefinansierad behandling ger fel signaler, skriver artikelförfattarna.

Foto: JESSICA GOW/SCANPIX Bild 1 av 1
Annons
X
Annons
X