Annons

Förenklat kalla Lovecraft rasist

REPLIKSKIFTE Flera av skräckförfattaren HP Lovecrafts historier bygger på rasism, skrev Fabian Kastner i en recension nyligen. Kastner generaliserar om Lovecraft på ett sätt som finkulturella författare brukar slippa, invänder Mattias Fyhr.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I sin recension 26/11 av den senaste svenska Lovecraftutgivningen generaliserar Fabian Kastner och det är allvarligt eftersom han också drar generella slutsatser om en verklig människas liv, i det här fallet Lovecraft. Vi får veta att ”Mötet med den mångkulturella storstaden fyllde Lovecraft med fasa och avsky. Enligt hustrun kunde han inte möta en afrikan eller kines på gatan utan att blekna. Han började hylla Hitler, ropade på massdeportation och förordade cyangas för att komma tillrätta med stadens ’mongoloidproblem’”.

Att Lovecrafts fru var judinna berörs inte av Kastner, inte heller att han visserligen först hyllade Hitler men tog avstånd från honom i sina senare brev genom att till exempel 1934 skriva att: ”Hitlers extrema hållningar vad gäller renodlad rasism är absurd & grotesk”.

Annons
Annons
Annons