Annons

Simon Sorgenfrei:Föreningen som gav Sverige en ny religion

Representanter för Turk-islam föreningen för religion och kultur i Sverige på 1950-talet. Längst ner till vänster syns Osman Soukkan och den andre från höger i samma rad är Ali Zakerov.
Representanter för Turk-islam föreningen för religion och kultur i Sverige på 1950-talet. Längst ner till vänster syns Osman Soukkan och den andre från höger i samma rad är Ali Zakerov. Foto: Türker Soukkans privatarkiv

Även om det länge funnits muslimer i Sverige, var det först när Turk-Islam föreningen grundandes som organiserad islam blev etablerad i landet. Tack vare föreningens arbete och ny lagstiftning kan svensk islam i dag fira 70 år.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

I dag firar svensk islam 70 år. 

Det har naturligtvis funnits muslimer i Sverige längre än så. Redan 1688 kom exempelvis kamelskötaren ”Shiaba” till Stockholm där han fyra år senare döptes till Nils – efter Nils Bielke som tagit honom till fånga i Ungern och skänkt honom som gåva till Karl XI. Vi känner till fler exempel. Men det skulle ta tid innan muslimer frivilligt flyttade hit. Först var sannolikt den ryske tataren Ebrahim Umerkajeff som 1897 besökte Konst- och Industriutställningen på Djurgården och där träffade Lisa Hult. De gifte sig, fick barn och Ebrahim startade en pälsaffär på Birger Jarlsgatan i Stockholm. 30 år senare kom familjen Arhan från Turkiet, och Akif Arhan öppnade en mattaffär ett stenkast från Umerkajeff, på Birger Jarlsgatan 32.

Annons
Annons
Annons