Annons

Föremål för dagligt bruk

Anna Kraitz växte upp i ett kreativt konstnärshem och trodde länge att konsten skulle bli även hennes eget gebit. Men studieåren ledde i stället till formgivning och lekfull gestaltning.

Under strecket
Publicerad

Anna Kraitz.

Bild 1 av 6

På Stockholm furniture fair visades den nya fåtöljen ”Blanche” för Källemo. Den personliga och sköna stolen har en formpressad trästomme med kromade stålben. Finns i färgställningarna rosa/rött eller brunt i olika nyanser.

Foto: CHRISTER RINGBLOMBild 2 av 6

Anna tröttnade på rangliga ställningar och skapade 2011 i stället en stabil gestalt – namnet ”Babe” har kopplingar till filmen ”Dirty Dancing” och den nu så klassiska repliken ”Nobody puts baby in the corner”.

Foto: IMAC F&HBild 3 av 6

Bänken ”Closer” med sits av gummi har några år på nacken och finns dessutom endast i ett fåtal exemplar. En som tagit den till sitt hjärta är pianisten Hans Pålsson som bedyrar att den är perfekt som pianopall.

Bild 4 av 6

Liksom soffan i samma serie har byrån ”Mama Look” knubbiga mameluckben, och lådorna pryds av flätade läderhandtag. Byrån finns med antingen tre breda eller fyra smala lådor och med olika färg på flätorna.

Bild 5 av 6

Tekoppen ”You” med dubbla fat finns i en rad olika färger. Tidigare i år kom uppföljaren, koppen ”Mine”, i samarbete med Design House Stockholm, dock med annan form på örat – i platina, guld eller vitt.

Bild 6 av 6

Kreativiteten lämnar tydliga spår. Arbetsbordet är fyllt av dagstidningar, tidskrifter, böcker, skissblock och produktbroschyrer. Anslagstavlan på väggen intill är lika belamrad, och på ena sidan hänger en blond liten fläta. En bekant symbol som dyker upp i flera av Anna Kraitz verk.

– Jag gillar att tillföra något som stör, som kliar lite. Hår är så symbolladdat och dessutom har jag själv alltid velat ha tjockt hår. Men flätorna kan också ses som ett sätt att få kontroll över något bångstyrigt. Jag associerar till livet och vad man flätar in i det, förklarar Anna som sköter sitt arbete hemma från takvåningen i Vasastan.

Annons
Annons
Annons