Annons

Föredömligt att stå upp för homosexuella

Idrotten är inte och har aldrig varit ”en fredad zon i en konfliktfylld värld”. Idrotten har alltid varit en politisk skådeplats. Därför är det föredömligt att Emma Gren Tregaro står upp för de mänskliga rättigheterna, skriver Anna Troberg, Piratpartiet.

Under strecket
Publicerad

I Ryssland har man genom en rad nya lagar inlett något som i det närmaste kan kalla en statligt sanktionera förföljelse av hbtq-personer. All homosexuell propaganda är förbjuden. Polisen slår hbtq-aktivister blodiga. Nynazister torterar en homosexuell man till döds. Andra homosexuella har våldtagits med glasflaskor.

Anton Krasovsky, nyhetsankare på tv-kanalen Kontr, valde nyligen att komma ut under en nyhetssändning och förlorade inte bara sitt jobb. Han och allt hans arbete raderades också omedelbart från tv-kanalens hemsida. Som nyhetsankare var han omtyckt och uppskattad. Som bög är han raderad. Journalisten Masha Gessen skriver i The Guardian om att hon är rädd att förlora sina barn och packar nu ihop familjen, fru och tre barn, och flyr till New York för att påbörja ett nytt liv där. Hon har tur. Hon har den ekonomiska möjlighet att lämna förföljelserna i Ryssland. Det har de flesta inte.

Annons
Annons
Annons