Annons

HjärtelandetFöredömligt – du får själv sköta allt ställningstagande

Sommai med sin syster som blev kvar i Thailand.
Sommai med sin syster som blev kvar i Thailand. Foto: Triart

Thailändska kvinnor gifter sig med danska män, lockade av Skandinaviens relativa välstånd. Dokumentären ”Hjärtelandet” hanterar sakligt en komplex blandning av känslor och krassa överväganden.

Under strecket
Publicerad

Niels och Sommai Molbæk i dokumentären ”Hjärtelandet”.

Foto: TriartBild 1 av 1

Vi vill till dem; de vill till oss. Frusna skandinaver lockas av värmen (och möjligen i somliga fall till synden) i Thailand, fattiga thailändskor lockas av det relativt höga välståndet i Skandinavien. Trafik pågår i bägge riktningarna. Men möts vi någonsin någonstans? Ser vi varandra på riktigt, eller har vi bara ögon för våra egna projiceringar? Och blir någon av oss någonsin lycklig i de äktenskapliga arrangemang som uppstår när ett utbud ställs mot en efterfrågan och en transaktion äger rum? Eller är den frågan felställd, är det här med lycka att betrakta som irrelevant i sammanhanget?

Filmen ”Hjärtelandet” följer hur som helst en stor och ständigt växande skara thailändska kvinnor i olika åldrar, alla med rötterna i en liten by i den nordöstra delen av landet, numera bosatta på en av de nordliga öar som räknas till danska Jylland: Thy. I filmens nutid, som väl rimligen är ungefär nu för cirka ett eller två år sedan, är de 926 till antalet. Niohundratjugosex. Alla har de, eller också söker de, en dansk äkta man och ett ordnat liv med pengar kvar på kontot efter räkningarna i månadsskiftet.

Annons
Annons
Annons