Annons

Förebild tack vare ny politik

OECD-chefen José Ángel Gurría talar entusiastiskt om Sverige som en ö av välstånd i världsekonomins annars osäkra vatten. The Economist rapporterar om premiärminister David Camerons nyfikenhet på de nordiska länderna och om de goda råden som finansminister George ­Osborne får av sin ”briljante (men irriterande hästsvans­försedde) svenske motsvarighet, ­Anders Borg”. Vid det årliga toppmötet i Davos, som avslutas i dag, har The Nordic Experience ­varit ett av de centrala temana och statsminister Fredrik Reinfeldt har framträtt på ett välbesökt ­seminarium.

Publicerad

Rekordhög tillväxt, en arbetsmarknad under återhämtning och statsfinanser på väg mot ­rejäla överskott drar avundsamma blickar åt sig i en tid när många får suga på ramarna, och det är allt annat än konstigt att fyra ministrar slår sig för bröstet och talar om en ny Sverigebild i en debattartikel inför mötet i Davos. (Däremot är det konstigt att alla fyra kommer från ett enda av regeringens fyra partier.)

Jag misstänker att en och annan bitvarg mumlar missnöjt över att en borgerlig regering torgför den svenska samhällsmodellen: den är ju sossarnas! Och jag vet att ­socialdemokrater skär tänder av samma skäl. Med ­Anders Borgs politik blir det inte Sverige som hyllas om tio år, säger Thomas Östros till DN, och Karin Pettersson i Aftonbladet talar om ­”högerns hyckleri”. Hon menar att svenskarna har S att tacka för allt som är bra, medan Alliansen gröper ur och förstör.

Annons
Annons
Annons