Annons

”Före detta kriminella måste få chans till jobb”

Dömda människor lämnar Kriminalvården bättre utbildade, motiverade och anställningsbara. Men det sista, viktiga steget kan inte vi styra över. Det krävs modiga arbetsgivare som är beredda att ge dem en andra chans, skriver Nils Öberg, Kriminalvården, och Mikael Sjöberg, Arbetsförmedlingen.

Publicerad
Vi hoppas att fler arbetsgivare ska se gruppen dömda som avtjänat sitt straff och i större utsträckning våga erbjuda praktik och anställningar, skriver Nils Öberg och  Mikael Sjöberg.
Vi hoppas att fler arbetsgivare ska se gruppen dömda som avtjänat sitt straff och i större utsträckning våga erbjuda praktik och anställningar, skriver Nils Öberg och Mikael Sjöberg. Foto: Lars Pehrson

Allt färre av Kriminalvårdens klienter återfaller i brott efter avtjänat straff. 1999 återföll 42 procent av klienterna i nya brott som gav en kriminalvårdspåföljd. Nu är siffran nere på 29 procent. Kriminalvården påverkas givetvis av inflödet tidigare i rättskedjan och av lag- och praxisförändringar. Vi är dock övertygade om att den positiva utvecklingen också är ett kvitto på att det återfallsförebyggande arbetet har effekt. En tid i kriminalvård är nämligen inte bara ett straff – det är också en möjlighet till förändring. 

Vi hoppas att fler arbetsgivare ska se gruppen dömda som avtjänat sitt straff och i större utsträckning våga erbjuda praktik och anställningar, skriver Nils Öberg och Mikael Sjöberg.

Foto: Lars Pehrson Bild 1 av 2

Nils Öberg och Mikael Sjöberg

Foto: Pontus Lundahl/TT, Lars Pehrson Bild 2 av 2
Annons
Annons
Annons