Annons
X
Annons
X

”Jag fyllde 21 i häktet – skuldkänslorna vällde fram”

Calle var livsstilskriminell och tillhörde ett ökänt gäng i Stockholm. Konflikterna han var inblandad i har eskalerat och våldet har blivit allt grövre.

– Fängelset har räddat mitt liv, säger han.

(uppdaterad)
Skjutningarna i Sverige
För anonyme Calle blev ett fängelsestraff räddningen från ett liv kantat av kriminalitet.
För anonyme Calle blev ett fängelsestraff räddningen från ett liv kantat av kriminalitet. Foto: Tomas Oneborg

”Vem ska jag vara om jag inte har detta? Vilka vänner ska jag ha? Om jag lämnar kommer de att vända sig emot mig. Jag blir en svikare. En golare.”

Killen, som vi kan kalla för Calle, hade blivit utsatt för flera mordförsök. Han blev paranoid och tog allt mer droger för att döva ångesten. Pojkdrömmen om ett glamouröst gangsterliv och de stora pengarna hade spruckit för länge sen. Efter ännu ett avtjänat fängelsestraff kände han sig vilsen.

– Jag jobbade dygnet runt, hade magsår och sket blod. Ingen hade skickat brev till mig när jag satt i häktet. Ingen hade tagit hand om min familj när jag var inlåst. Jag kom till en punkt då jag inte såg någon mening längre, berättar Calle när vi ses på ett resecentrum någonstans i Sverige.

Annons
X

Det har gått tre år sedan Calle fick kontakt med polisens avhopparverksamhet och med hjälp av Kris, Kriminellas revansch i samhället, inledde processen med att lämna den kriminella livsstilen. Han var med i ett ökänt kriminellt nätverk i Stockholm och avancerade högt i gängets hierarki. I dag har han skyddade personuppgifter och fruktar fortfarande vedergällning från personer han en gång i tiden kallade för ”bröder”.

Jag fyllde 21 år i häktet. När häktesdörren stängs åker alla masker av och skuldkänslorna väller fram.

Vi sitter på ett öde café och kramar var sin vit kaffekopp med händerna. Calle är uppvuxen i Järvaområdet. Pappan var alkoholist, familjen dysfunktionell. Grannarna visste men man lade ”locket på”. Det gick snett tidig.

Stäng

SvD VIN & MAT:s NYHETSBREV – vintips och recept direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  – Jag började snatta i leksaksaffären när jag var åtta år. De ringde till morsan och jag blev portad från butiken. Vid 11-årsåldern stal jag mobiltelefoner i omklädningsrummen. Jag gjorde mitt första inbrott när jag var 13 år.

  ”När jag växte upp fanns det ändå en respekt för polisen”, berättar anonyme Calle som tidigare var livsstilskriminell. Foto: Tomas Oneborg

  Under tidiga tonåren missbrukade han hasch och gick så småningom vidare till tyngre droger som kokain och amfetamin. Spänningen och bekräftelsen var lika beroendeframkallande som drogerna, säger Calle. Samtidigt började han stänga av känslomässigt, det blev allt svårare att känna sig ”levande”.

  – Jag fyllde 21 år i häktet. När häktesdörren stängs åker alla masker av och skuldkänslorna väller fram. Det var inte så här livet skulle bli, tänkte jag.

  Den gången fick Calle fem års fängelse. Vi pratar inte om hans brott och vad han är dömd för. Han förklarar att han hade gjort en kriminell karriär och var ”väletablerad” i gänget som han tillhörde.

  – I Sverige finns en stor marknad när det gäller droger och vapen. Jag hade ett stort kontaktnät, både här och utomlands.

  För den nya generationen kriminella handlar det inte ens om pengar. Det är viktigare att sätta sig i respekt.

  I dag tackar Calle Gud för polisen och domstolen och menar att fängelset räddat hans liv. Kriminellas uppgörelser har blivit allt våldsammare. Polisen beskriver situationen som alarmerande. Tolv gängkonflikter pågår samtidigt i Stockholmsområdet och inom loppet av några dagar inträffade fem gängrelaterade mord.

  – Ofta är det en liten grej som utlöser den typen av konflikter. Man vill visa vem som är störst och starkast. För den nya generationen kriminella handlar det inte ens om pengar. Det är viktigare att sätta sig i respekt.

  Calle menar att de unga kriminella killarna ofta är ”förblindande av ghettoromantiken”. Så var det för honom. Han drömde om att bli rik. Men framförallt letade han efter tillhörighet och ville bli sedd.

  – När jag växte upp fanns det ändå en respekt för polisen. Man flydde när de kom. I dag utmanar ungdomar polisen på ett sätt som är skrämmande, säger Calle.

  Det blåser kallt över resecentrumet någonstans i Sverige. Just denna dag utkämpar vintern och våren årets sista strid. Första tiden efter avhoppet velade Calle en del i tankarna och kunde fantisera om sitt gamla liv. Men det är för mycket som står på spel, säger han.

  – Pengarna jag tjänade på gatan kunde jag i princip kasta bort. Men de pengarna jag tjänar i dag har nästan som ett affektionsvärde för mig. Jag har slitit för dem.

  Annons
  Annons
  X

  För anonyme Calle blev ett fängelsestraff räddningen från ett liv kantat av kriminalitet.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 1 av 2

  ”När jag växte upp fanns det ändå en respekt för polisen”, berättar anonyme Calle som tidigare var livsstilskriminell.

  Foto: Tomas Oneborg Bild 2 av 2
  Annons
  X
  Annons
  X