Före detta börschef blir USA:s nya ”finanssheriff” John Snows tuffa uppdrag: Sälja presidentens budskap

Under strecket
Publicerad
Annons

Washington President Bush har utnämnt William Donaldson till ny chef för USA:s finansinspektion SEC efter den misskrediterade Harvey Pitt.
Det här var den andra utnämningen på två dagar som ska visa att George W Bush tagit initiativet i den ekonomiska politiken.
William Donaldson är en av grundarna av investmentbanken Donaldson, Lufkin & Jenrette och har bland annat varit chef för New York-börsen.
Han kommer att utsättas för hård granskning i SEC, som ska se till att inte fler skandaler à la Enron och Worldcom inträffar.
I övrigt håller marknaderna på att smälta utnämningen av John Snow till ny finansminister och det är inte enbart positiva omdömen som fälls.
Han fick bland annat ett jättelån som efterskänktes, vilket kritiserades hårt under årets skandalhärva. Och resultatet i hans bolag CSX var inte särskilt lysande.
Det hade vidare ansetts så gott som klart att Stephen Friedman skulle ta över som ekonomisk topprådgivare i Vita huset.
Men nu skvallras det om att han inte anses tillräckligt
övertygad om det riktiga i de skattesänkningar som Bush planerar.

Snows uppdrag kan formuleras enkelt: Han skall sälja budskapet att president George W Bush - med hjälp av skattesänkningar - tar krafttag för att få fart på den stagnerade USA-ekonomin igen. Och det måste gå fort. Det är mindre än två år till nästa presidentval.
President Bush har smärtsamma släktminnen av vad det kan innebära att gå till val i lågkonjunktur. Det var en långsam återhämtning med hög arbetslöshet efter en recession som kostade hans far, George Bush, möjligheten till fyra nya år till i Vita huset 1992.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons