X
Annons
X
Krönika

Annina Rabe: Fördomsfull Pridereklam

Reklamkampanjen för Stockholm Pride snarast befäster de fördomar festivalen vill riva ner. Till exempel föreställningen att livet som hbtq-person bara kretsar kring sex eller att homosexualitet är något man kan "välja".

Idag startar Stockholm Pride 2012. Ett evenemang som i alla sina goda intentioner brottas med svåra identitetsproblem, vilket inte minst den senaste tidens debatter har visat. Det råder många bud om vad Pride skall vara och inte vara, men en sak är säker: mycket har hänt sedan 1979, då den första Homosexuella frigörelseveckan arrangerad av RFSL instiftades i Stockholm.

Jag läste nyligen Jonas Gardells kommande roman Torka aldrig tårar utan handskar del 1: Kärleken, första delen i en trilogi om när aids kom till Sverige. Den utspelar sig i början av 80-talet och skildrar ett fruset Stockholm i de första trevande stadierna av homosexuell frigörelse. Långt innan hbtq och Pridefestivaler, en tid när större delen av det homosexuella livet fortfarande fick levas i det fördolda.

Annons
X
Annons
X
Annons
X
Annons
X