Fördomen kan bli ett intellektuellt terrorvapen

Så kallade fördomar är ofta bara en omskrivning för obehagliga sanningar som vi försöker undertrycka genom att med denna etikett förklara dem politiskt eller på annat sätt inkorrekta. Men ändå finns det förstås fördomar som verkligen gör skäl för namnet och går tillbaka på de mest hårresande missförstånd.

Under strecket
Publicerad
Annons

När jag hamnade i det södra Europa trodde jag att människor där sjunger och dansar. Visst finns det sådana. Men ännu fler som allvarligt stirrar framför sig och aldrig tar ton. Att dansa kan man sällan få dem till: min ungdoms skoldanser, ”skutt” eller senare i livet middagar med dans, är här okänt. Om den svenska folkparkens dansbana och dess orgie i pardans ska vi inte ens tala. Att som i Norrland åka tiotals mil för en danskväll vore kring Medelhavet ett tecken på långt framskridet vansinne.

Om just norrlänningar brukar det heta att de är inbundna och ordkarga. Sådana finns. Men också ett förbluffande stort antal kvicksilvriga, ständigt pratande och fabulerande människor som kan få en stoiskt tystlåten sicilianare att framstå som en dysterkvist. För övrigt blir just denna lakoniska dysterhet i Södern ofta obemärkt.

Annons

Mer från Startsidan

Annons
Annons