Fördomar ger en bild av oss själva

Stereotyper - generaliserade bilder - av andra folk bär vi alla på. De är varken sanna eller falska, säger Barbara Törnquist-Plewa, professor i Öst- och Centraleuropastudier vid Lunds universitet: Utifrån en faktisk observation försöker man förklara helheten. Problemet är när stereotyperna blir fördomar. Sådana är alltid negativa, har fjärmat sig från verkligheten och är vår egen skuggsida.

Under strecket
Publicerad
Annons

Illustration: Jan och Maria Berglin

För inte så länge sedan framstod Polen som en sjaskig rastgård för brunstiga och törstiga svenska män som ville leka valutasvin över en helg. Polska kvinnor kom till Sverige för att gifta sig till ett gott liv. Och så, efter två år, kunde de skilja sig med bibehållet uppehållstillstånd, vilket de förstås gjorde. Det var allmänt känt.
Barbara Törnquist-Plewa kom till Sverige som student i början av 80-talet. Efter några år gifte hon sig med en svensk man. Innan folk lärde känna henne utgick de i regel från att äktenskapet varit hennes entrébiljett till den svenska välfärden. Det var lika kränkande varje gång, berättar hon.

Annons
Annons
Annons