Ford tar täten i utförslöpan

Volvoägaren Ford Motor håller på att ta över den blodröda ledartröjan från rivalen GM när det gäller vilket av bolaget som löper störst risk för att hamna på obestånd. Fords aktiekurs har dalat betänkligt och under gårdagen skickade kreditvärderingsinstitutet Standard & Poor´s Fords kreditbetyg ännu ett steg längre in i ”junk territory”.

Under strecket
Publicerad
Annons

För medan GM har tagit tag i sina stora problem, som senast genom att de har träffat en uppgörelse om avgångsersättningar med totalt 35 000 anställda och genom den pågående försäljningen av en majoritet av aktierna i sin finansieringsverksamhet GMAC, så har Fords bekymmer snarare ackumulerats.

Ford har uppvisat en svag försäljningsutveckling under årets första halva där bolagets tidigare mest lönsamma bilmodeller inom det bränsletörstiga stadsjeepssegmentet, (suv), har rasat kraftigt. Det tidigare flaggskeppet Ford Explorer har hittills minskat försäljningen med 27 procent i år och Expidition har tappat 30 procent. Totalt har Fords försäljning i USA minskat med 9 procent trots att den totala bilförsäljningen i USA ökat med 8 procent, varför marknadsandelen som helhet har minskat kraftigt.

Annons
Annons
Annons