Annons
X
Annons
X

Förbudet i Schweiz upprör FN

FN fördömer schweizarnas beslut att förbjuda ­minareter, och kallar det ”klart diskriminerande”. Fast främlingsfientliga partier i Österrike, Italien och Frankrike jublar och kallar Schweiz ”föregångsland”. Men juridiska experter betvivlar att förbudet alls kan genomföras.

På söndagskvällen pågick demonstrationer i Bern och Zürich mot omröstningens utslag.
På söndagskvällen pågick demonstrationer i Bern och Zürich mot omröstningens utslag. Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS

FN:s specialrapportör för religionsfrihet, Asma Jahangir, beklagade minaretförbudet igår.

–Jag hyser stor oro för negativa konsekvenser för religionsfriheten bland muslimer i Schweiz. Minaretförbudet är en klar diskriminering, säger hon.

FN-rapportören påminner om att FN:s människorättskommitté deklarerat att minaretförbud är oförenligt med Schweiz folkrättsliga åtaganden.

Annons
X

–Inga samhällen är immuna mot religiös intolerans. Vi måste eliminera denna irrationella fruktan för muslimer. Tyvärr har rädslan exploaterats för politiska ändamål i Schweiz, tillägger Jahangir.

Både regeringen och juridiska experter har sagt att minaretförbud strider mot två internationella konventioner (Europakonventionen om mänskliga rättigheter samt FN:s konvention om politiska och civila rättigheter) som Schweiz har ratificerat, samt är oförenligt med religionsfriheten. Grundlagsexperten Andreas Auer vid Zürich-universitetet betonade igår att minaretförbudet är lagstridigt – ett slag mot direktdemokratin och regeringen som vill respektera utslaget.

–Detta initiativ kan inte tillämpas. Det är första direkta krocken mellan folkviljan och internationell lag. I slutändan kommer internationell lag att vinna eftersom minaretförbudet inte kan införas, fastslår Auer i tidningen Le Temps.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Från många håll i världen kommer reaktioner på schweizarnas beslut. Frankrikes Bernard Kouchner är ”chockad” över beslutet, som även beklagas av Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Vatikanen. I Egypten fördömer muftin Ali Gomaa minaretförbundet, och kallar det ”en förolämpning för muslimer över hela världen”. I Indonesien tolkas minaretstoppet som ”tecken på hat och intolerans gentemot islam”. På vissa håll organiseras demonstrationer mot utslaget.

  Folkomröstningens resultat kan dock inte misstolkas: en klar majoritet av schweizarna vill förbjuda fler minareter och valdeltagandet var anmärkningsvärt högt (50,4 procent).

  –Jag är nöjd och lättad. Tanken på att vita minareter börjar sticka upp överallt är obehaglig. Med minareterna kommer muslimska värderingar som inte passar här, som slöjor och tvångsäktenskap, säger 36-åriga Francoise Vergères.

  Schweiziska regeringen och näringslivet befinner sig fortfarande i chock. Justitieminister Evenline Widmer-Schlumpf medger att det finns en klyfta mellan de styrande och väljarna.

  –Vi misslyckades att övertyga väljarna. Vi försökte, men det räckte inte, säger hon.

  Nu befaras bistra följder. Den schweiziska exporten till muslimska länder (industrivaror, läkemedel, klockor) värd hundra miljarder kronor årligen kan drabbas. Runt 30 procent av arabländernas förmögenhet som finns i schweiziska banker är hotad.

  –Jag befarar att utslaget får följder för export och turism, säger Widmer-Schlumpf.

  Det finns också en ängslan för att Schweiz rykte i omvärlden blir nattsvart – samt att minaretförbudstanken sprider sig till andra länder. Bland landets muslimer finns en rädsla för ökad diskriminering.

  –Utslaget ger också argument till muslimska extremister. Detta ses som frontalangrepp på islam och dess symboler, säger palestinske juridikprofessorn Anwer Abu Aisheh.

  Annons
  Annons
  X

  På söndagskvällen pågick demonstrationer i Bern och Zürich mot omröstningens utslag.

  Foto: ARND WIEGMANN/REUTERS Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X