Annons
X
Annons
X

Förbud utmanas på färja

Svenska boxningsförbundet fyller 90 år och gör det med en rak höger mot det svenska förbudet mot professionell boxning, utfärdat av kampsportsdelegationen i Örebro. –Det är inte vi som provocerar dem. Det är de som provocerar oss, säger förbundets Björn Rosengren.

Rikard Lundby (t.v.) blir ett av dragplåstren på en FInlandsfärja i november.
Rikard Lundby (t.v.) blir ett av dragplåstren på en FInlandsfärja i november. Foto: HENRIK MONTGOMERY, HASSE HOLMBERG/SCANPIX

När Svenska boxningsförbundet fyller 90 år väljer förbundet att fira med att arrangera två proffsmatcher som faller utanför ramen för den svenska boxlagstiftningen: Rikard Lundby går en match över åtta ronder, och Andreas Gustafsson går sex ronder. Motståndarna kommer från Finland.

Matcherna, och jubiléet, arrangeras ombord på en av Silja Lines Finlandsfärjor – på finländskt vatten. Men publiken kliver på redan i Sverige.

Arrangemanget är en klar utmaning mot kampsportsdelegationen vid länsstyrelsen i Örebro som bara tillåter max tolv minuters boxning, antingen via sex gånger två minuter eller fyra gånger tre.

Annons
X

–Det är inte vi som provocerar kampsportsdelegationen. Det är de som provocerar oss. Men vi kommer att bjuda in dem så att de lär sig sporten, säger Björn Rosengren, en av de ansvariga för galan.

Det är den 14 november i år som Svenska boxningsförbundet, ett av de allra äldsta svenska idrottsförbunden, fyller 90 år.

Jubiléet uppmärksammas med en landskamp mot ”arvfienden” Finland. Jubileumsprogrammet rymmer sju matcher, därav fem amatörfighter och två professionella dito.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  –Mitt ansvar som idrottsledare är att ge idrottsmännen möjlig- heten att utöva sin sport. Nu sitter vi fast i ett byråkratiskt system, vilket leder till att vi måste gå utanför gränserna, säger Björn Rosengren, som på förbundets uppdrag arrangerat jubiléumsgalan.

  Det är första gången någonsin förbundet självt arrangerar professionella boxningsmatcher. Fjäderviktaren Rikard Lundby, 29, har gått nio pro-matcher (åtta segrar) och ställs närmast mot finländaren Tuomo Eronen i en gala i Karlstad den 4 september.

  På samma gala tar sig tungviktaren Andreas Gustavsson, 28, an veteranen Mikael Lindblad. Gustavsson har bara två men segerrika professionella matcher, men spås en god framtid i pro-ringen.

  Nästa uppgift för de båda svenskarna blir jubileumsmatcherna. När boxarna går upp i ringen ligger Finlandsbåten i hamn i Helsingfors. Det innebär att galan kan ses av både den publik som följt med från Stockholm, avresa den 13 november, och de som gått ombord i Helsingfors.

  Annons
  Annons
  X

  Rikard Lundby (t.v.) blir ett av dragplåstren på en FInlandsfärja i november.

  Foto: HENRIK MONTGOMERY, HASSE HOLMBERG/SCANPIX Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X