Annons
X
Annons
X
Sverige
Krönika

Förbud stoppar inte tiggarna

KOLUMN

Det slår om till rött i FN-kvarteren och bilkön ringlar lång. Som det brukar vara varje morgon. Så knackar det på rutan, och där står en haltande kvinna i bylsiga kläder med utsträckt hand. Som det också brukar vara – trots att man i Genève och många andra schweiziska städer förbjudit tiggeri.

Vad skulle jag ha gjort, vevat ner rutan och lagt en sedel i tiggarens hand?

Jag skakar på huvudet och vänder blicken rakt fram. Kvinnan står kvar med utsträckt hand och vädjande blick. Rödljuset lyser envist. Skakar åter på huvudet och vinkar avvärjande med handen, men känner mig alltmer besvärad. Tiggaren lägger huvudet på sned och pekar mot magen som tecken på att hon är hungrig. Det slår om till grönt.

Annons
X

Vad skulle jag ha gjort, vevat ner rutan och lagt en sedel i tiggarens hand? Njä. Har ett förhållningssätt där jag ger pengar till organisationer eller en slant om personen bemödar sig med att göra något aktivt. Spela musik, sjunga, erbjuda tvätt av vindrutorna. Men har svårare att skänka pengar till unga och tydligt arbetsföra tiggare som bara sitter rakt upp och ner med en kopp i handen. Eller sträcker ut handen i luften.

Det är inte lätt att veta vilken väg som är rätt i tiggeridebatten som flammat upp i Sverige och är lika aktuell här i Schweiz och övriga Europa. Alltfler röster höjs för ett tiggeriförbud – och goda argument finns både för och emot förbud.

Ett tiggeriförbud skulle minska risken att folk och särskilt barn utnyttjas av kriminella ligor. Det skulle hindra att man ger pengar till personer med missbruksproblem – och därmed hjälper till att finansiera ett missbruk. Det skulle även stoppa en spiral där ju generösare vi blir, desto fler kommer att tigga.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Å andra sidan skulle inte misären och fattigdomen försvinna för att människor förbjuds tigga. Den går bara under jord och kan bli ännu mer bedrövlig. Dessutom finns lika många människoöden som tiggare och man kan inte döma ut alla som organiserad brottslighet eller drogfall. En del människor är bara utfattiga och ser ingen annan möjlighet än pappmuggen på gatan.

  Genève har haft tiggeriförbud i fem år – och delat ut över 20 000 böteslappar som gett polisen motsvarande 800 000 kronor. Men stadens runt 150 tiggande romer är kvar som förut – som vid rödljusen i FN-kvarteren. Många kritiker menar att förbud är fel väg och vill riva upp det.

  Ja, tiggeriförbud är i vilket fall inte lösningen på grundproblemet. Det krävs en strukturell förändring med minskad fattigdom för att människor ska sluta tigga på gatorna. Det gäller också att stötta utvecklingen i länder som Rumänien och Bulgarien varifrån många tiggare kommer – och kanske också minska klyftorna i vårt eget land. Dit är vägen lång. Till dess lär vi fortsätta att se tiggare på gatorna, med eller utan tiggeriförbud.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X