Roman utan namnFörbjuden i hemlandet – ger välkommet perspektiv

Duong Thu Huong föddes 1947 i Thai Binh-­provinsen i Nordvietnam. Hon debuterade 1985 och lever sedan 2006 i exil i Paris.
Duong Thu Huong föddes 1947 i Thai Binh-­provinsen i Nordvietnam. Hon debuterade 1985 och lever sedan 2006 i exil i Paris. Foto: SW éditeur

En soldat som tvingas äta apa är en av många starka scener i Duong Thu Huongs både realistiska och poetiska ”Roman utan namn”. Därmed fortsätter bokförlaget Tranan att ge ut litteratur som skildrar Vietnamkriget ur ett icke-amerikanskt perspektiv. I detta fall också ur en kvinnas.

Under strecket
Publicerad
Annons

I början av Duong Thu Huongs kraftfulla jagberättelse ”Roman utan namn” anger två kroppsdelar tillsammans spännvidden i författarens åtagande. Efter tio år i fält ser sig Quân, en 28-årig officer i Nordvietnams armé, tvungen att ge efter för sina soldaters muntra tjat och även han äta apa. Under kväljningar gnager han i sig en liten hand. Då kommer minnet av att som femåring vara med om hur hans lillebror föds, i ett av enorma spindelvävar fyllt gammalt tempel. Broderns rosa fot lyser i minnet av hur han för den till kinden.

Romanen är den andra i förlagets serie med berättelser om Vietnamkriget ur ett icke-amerikanskt synvinkel. Med tanke på den enorma övervikten av skildringar ur USA:s perspektiv är satsningen mer än välkommen. Än bättre är det förstås att det inte handlar om någon torftig partsinlaga, utan om ett betydande litterärt konstverk.

Annons
Annons
Annons