Annons

Förbjuden hälsokost säljs som kattmedicin

För två år sedan klassades hälsokostpreparatet glukosamin mot ledbesvär som läkemedel, och all försäljning i hälsokostaffärer förbjöds. Ändå säljs glukosamin av hälsokostaffärer i Stockholmsområdet. Som medicin för hundar och katter.

Under strecket
Publicerad

Avslöjandet görs av Läkemedelsvärldens nätupplaga. Enligt tidskriften säljs glukosamin på minst en hälsokostbutik i Stockholm. Den enda skillnaden är att paketen har försetts med tillägget att de ska användas till hund och katt. Personalen säger dock utan omsvep att läkemedlet går lika bra att använda för människor.

– Det är samma brukar som vi alltid har sålt, men vi har satt på en lapp på brukarna som säger att de ska användas av hund och katt, säger en anställd på Hälsokosten i Coop Forum i Haninge till Läkemedelsvärlden. Glukosamin används för att lindra artros, en åkomma som innebär att brosket i kroppens leder tunnas ut och försvinner. När ben till slut ligger mot ben i leden gör det ordentligt ont även i viloläge. De leder som oftast drabbas är knä, höft, fingrar och ryggrad.

Annons
Annons
Annons