Annons
X
Annons
X

Förbjud tiggeri i hela landet

Foto: OSKAR KULLANDER

REPLIK | TIGGERI

Vi lämnar in en motion i höst under den allmänna motionsperioden om ett nationellt förbud mot tiggeri.
Kent Ekeroth

Sverigedemokraterna vill som enda riksdagsparti införa ett nationellt förbud mot tiggeri. Anledningen är egentligen mycket enkel: tiggare förstör gatubilden och utgör dessutom ett direkt störande moment för många hederliga medborgare som vistas ute på gator och torg. Att polisen dessutom befarar att en stor del av dessa tiggare har kopplingar till organiserad brottslighet gör inte saken bättre.

Med en konkret lagstiftning mot tiggeri ges polisen möjlighet att forsla bort tiggare och utfärda böter, vilket förbättrar gatumiljön avsevärt. Med Sverigedemokraternas förslag till skärpta regler kring utvisningar får polisen även befogenhet att i större utsträckning utvisa tiggarna, om det visar sig att de är utlänningar. Slutligen kan polisen undersöka om det finns kopplingar till organiserad brottslighet. Alla dessa moment är positiva för samhället och människors trygghet och trivsel.

Annons
X

Ulf Stolt menar att det handlar om att ”skjuta problemet ifrån sig” (Brännpunkt 21/4). Kalla det vad man vill, men det finns ingen anledning att göra gatumiljön sämre bara för att det finns tiggare. Vi har redan idag flera regleringar som avgör hur stadsbilden ska se ut: regler för vilka kläder man får ha respektive inte ha på sig, hur byggnaderna ska se ut och skötas om utvändigt med mera. På samma sätt är det en självklarhet att samhället även har en åsikt om tiggeri, som i väldigt hög grad försämrar den gatubild som Sverige varit så bra på att hantera hittills.

Enligt Aftonbladet är dessutom majoriteten av tiggarna rumäner eller andra nya EU-medborgare som kommit till Sverige för att samla ihop pengar. SvD rapporterade om samma sak för bara någon vecka sedan. Tiggeriet är alltså till stor del ett invandrarfenomen som vi importerat för att vi varit för slappa eller ovilliga för att göra något åt det.

Jag skäms inte heller å tiggarnas vägnar när dessa i väldigt hög utsträckning medvetet siktar in sig på Sverige för att folk ska tycka synd om dem. Det är snarare cyniskt av dem att utnyttja vårt ofta naiva system och vår naiva inställning. De enda som bör skämmas är de politiker och förståsigpåare som låtit det hända och fortfarande inte vill lagstifta mot tiggeriet.

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Ulf Stolt skriver att man får det samhälle man förtjänar. Möjligen är det så, men det betyder självfallet inte att man inte ska försöka göra det bättre. Det tänker i alla fall Sverigedemokraterna arbeta för. Därför kommer vi lämna in en motion i höst under den allmänna motionsperioden om ett nationellt förbud mot tiggeri.

  KENT EKEROTH (SD)

  ledamot justitieutskottet

  Annons
  Annons
  X
  Foto: OSKAR KULLANDER Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X