Annons
X
Annons
X
Kultur
Krönika

Sam Sundberg: Förbjud all privatkopiering

Att tvinga oss att subventionera en elit av proffsskapare så fort vi köper lagringsmedier för våra egna alster är oförsvarligt, skriver Sam Sundberg – och lanserar istället att annat radikalt förslag.

(uppdaterad)

Vill du bevara digitalt material måste du kopiera det. Åtskilliga gånger. Mina hårddiskar och USB-stickor är fulla av hundratals gigabyte texter, foton och filmer – från små SvD-krönikor till högupplösta filmer av mina barn – allt för att jag ska kunna bevara dem till framtiden. För detta tvingas jag numera betala ersättning till Disney, Coldplay, Markoolio och andra arma satar för att kompensera det inkomstbortfall jag på oklart sätt orsakar dem.

Privatkopieringsersättningen är ett gammalt, traditionsrikt påfund precis som barkbröd och barnaga. Den tillkom för att kompensera upphovsrättsinnehavare för att folk hade fräckheten att göra kopior av exempelvis lp-skivor på kassettband, och den administreras av organisationen Copyswede som följaktligen tar ut en avgift varje gång någon köper en tom kassett eller skiva.

Idag är det ingen som spelar in blandband eller bränner cd-skivor längre. Istället delar vi låtlistor på Wimp och Spotify. Det betyder att Copyswede tvingats bli kreativa. Alldeles nyss slog en skiljenämnd fast att teknikåterförsäljare ska betala ersättning till branschorganisationen varje gång de säljer en USB-sticka eller en extern hårddisk. Just nu driver Copyswede också ett mål i svensk domstol där de kräver att mobiltelefoner ska omfattas av privatkopieringsavgifter. En ny mobil blir hundratals kronor dyrare om de vinner, trots att användningen idag går mot molnlagring och streaming av film och musik.

Annons
X

Det folkliga stödet för ersättningen är av allt att döma minimalt. Enligt en opinionsundersökning från Novus (förvisso en “webbpanel” på 1000 personer, så ta siffran med en nypa salt) har avgifterna på hårddiskar och USB-stickor stöd av bara 14 procent av befolkningen. Det är inte att undra på. Ersättningen är ett i grunden besynnerligt påfund. Å ena sidan betalar vi alltså för kopieringsrätten, å andra sidan förses köpfilmerna med kopieringsskydd och varningsskyltar om att all privatkopiering är förbjuden.

Vill man prompt suga ytterligare pengar ur de Lady Gaga-fan som kopierar en cd för eget bruk vore det rimligare att lägga avgiften på Lady Gaga-skivan än att påföra den på en helt annan branschs kunder. Dagens system vittnar om underhållningsindustrins offermentalitet och teknikrädsla, samt en otidsenlig vilja att dela upp oss i kulturskapare och kulturkonsumenter. Tekniken har gjort oss alla till amatörkreatörer i stort gigabytebehov. Att tvinga oss att subventionera en elit av proffsskapare så fort vi köper lagringsmedier för våra egna alster är oförsvarligt.

Justitiedepartementet har uttryckt en försiktig tveksamhet kring privatkopieringsersättningens rimlighet. Men avgiften är en EU-standard och de vill inte lyfta ett finger innan Bryssel visar vägen. Det finns emellertid en enkel om än kontraintuitiv väg ut ur eländet: Förbjud all privatkopiering!

Stäng

PERFECT WEEKEND – Nyhetsbrevet från SvD Perfect Guide som håller dig uppdaterad på de senaste samtalsämnena inför helgens middagar.

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  Med ett förbud skulle vi nämligen kunna slopa avgiften. Vi skulle även slippa de dubbla budskapen om kopieringens laglighet. Och ärligt talat: hellre ännu en ineffektiv, utvecklingsfientlig, förnuftsvidrig, lag på upphovsrättsområdet än ett system som kollektivt bestraffar oss för att underhållningsindustrin misslyckats med att följa med sin tid.

  Annons
  Annons
  X
  Annons
  X
  Annons
  X