Annons
Krönika

Sam Sundberg:Förbjud all privatkopiering

Att tvinga oss att subventionera en elit av proffsskapare så fort vi köper lagringsmedier för våra egna alster är oförsvarligt, skriver Sam Sundberg – och lanserar istället att annat radikalt förslag.

Under strecket
Uppdaterad
Publicerad

Vill du bevara digitalt material måste du kopiera det. Åtskilliga gånger. Mina hårddiskar och USB-stickor är fulla av hundratals gigabyte texter, foton och filmer – från små SvD-krönikor till högupplösta filmer av mina barn – allt för att jag ska kunna bevara dem till framtiden. För detta tvingas jag numera betala ersättning till Disney, Coldplay, Markoolio och andra arma satar för att kompensera det inkomstbortfall jag på oklart sätt orsakar dem.

Privatkopieringsersättningen är ett gammalt, traditionsrikt påfund precis som barkbröd och barnaga. Den tillkom för att kompensera upphovsrättsinnehavare för att folk hade fräckheten att göra kopior av exempelvis lp-skivor på kassettband, och den administreras av organisationen Copyswede som följaktligen tar ut en avgift varje gång någon köper en tom kassett eller skiva.

Annons
Annons
Annons