Från Tomelilla, Ystad och Malmö – tillbaka i Afghanistan igen. 23-årige Jawed förbereder sig på att fly igen, när talibanerna vinner mark.
Från Tomelilla, Ystad och Malmö – tillbaka i Afghanistan igen. 23-årige Jawed förbereder sig på att fly igen, när talibanerna vinner mark. Foto: Göran Engström

Förbereder ny flykt – om han misslyckas finns bara ett val

Han lade alla familjens besparingar på att ta sig till Sverige. Två år senare återvände han frivilligt till Afghanistan. När USA nu lämnar landet och talibanerna hotar att ta över tänker Jawed fly igen. Misslyckas han återstår bara ett alternativ.

Publicerad

BAMIYAN Vägen till Yakawlang kantas av höga bergsmassiv. Här och var längs sluttningarna ligger klungor med låga lerhus, omgärdade av små åkerlappar. De gråbruna fasaderna får husen att smälta ihop med det omgivande landskapet. En gammal man med böjd rygg, kritvitt skägg och en åsna spänd framför en uråldrig plog stannar upp och torkar svetten ur pannan. Mellan raderna av brunbrända grödor sitter kvinnor på huk och påtar i den torra jorden.

– Så här års är det mesta torrlagt. Men på våren när snön smälter uppe på bergen, då fylls de uttorkade floderna av forsande vattenmassor och hela landskapet förvandlas till en grön oas, berättar den unge taxichauffören som lovat ta oss de dryga 15 milen från provins­huvudstaden Bamiyan till Jaweds hemby Kahkdaw, i distriktet Yakawlang.