Perfect Guide

Förbered er på ett generationskrig

Generationsschismer är inget nytt.

Varje generation tror vid något tillfälle att den efterföljande ska ta kål på mänskligheten genom sin slapphet och dekadens.

Våra farföräldrar begrep inte varför deras långhåriga avkommor hängav sig åt fri kärlek och FNL-demonstrationer istället för att klippa sig och ta ett hederligt arbete. 20 år senare hade dessa hippies förvandlats till babyboomers och oroade sig över att ungdomarna spelade tv-spel, lyssnade på artificiell musik och struntade i politik.

2017 vägrar ungdomar att skilja sig en sekund från sina smartphones.

Men frågan är om inte sprickan mellan min generation och våra barn kommer slå alla rekord. Orsaken? Virtual reality.

2017 vägrar ungdomar att skilja sig en sekund från sina smartphones. Och det är bara en bris, ett stillsamt preludium. Om tio år kommer femtonåringar tillbringa majoriteten av sin vakna tid i en virtuell verklighet.

Redan i dag kan man ta på sig ett par jättelika plastglasögon och promenera längs kinesiska muren eller bland isbjörnar på Grönland – hemma i vardagsrummet. Och då är tekniken bara i sin linda.

Om tio år lär det krävas trollkonst för att slita tonåringarna ur sitt virtuella universum.

Fullt begripligt. Varför riskera denguefeber och tarmproblem när man kan uppleva Tanzanias djurliv hemma? Varför köpa dyrt åkband och trängas med sockervaddsstinna turister på Gröna Lund när man kan få århundradets bergochdalbane-tur i sin egen säng? Apropå säng, porrbranschen har förstås kastat sig över VR-tekniken. Möjligheterna till att skapa virtuell erotik är ju oändliga.

En tänkbar lördagsmorgon hemma hos familjen Rehnberg 2027.

– Sigge, vill du följa med och åka längdskidor vid Hellasgården?

– Låter jättekul men jag hinner tyvärr inte, jag har en dejt med en brasiliansk fotomodell.

– Jaha ... och var ska ni ses nånstans?

– På hennes hotellrum.

– Oj. Jaja, nästa gång kanske …

Jag ska inte måla framtiden i svart. Hittills har samtliga generationer haft fel i sina domedagsprofetior. Även om virtual reality lär bli en prövning för många föräldrar, kommer den knappast innebära slutet för mänskligheten.

Till Toppen