Annons

Gunilla von Hall:Historiskt besked: Sanktionerna mot Iran hävs

Nu lyfts sanktionerna mot Iran och det historiska kärnenergiavtalet sjösätts. Atomenergiorganet IAEA meddelade på lördagskvällen att Iran uppfyllt sina löften, och sanktionerna börjar lyftas efter tio år. Stora förändringar väntas för Iran och för storpolitiska relationer samt västliga affärsintressen, även om det finns brasklappar. Iran är inne från kylan, tillbaka i den globala värmen.

Uppdaterad
Publicerad

GENÈVE "En bra dag för världen", sa Irans utrikesminister Javad Zarif när han anlände till Wien för att ta emot IAEA:s besked på lördagen. Sent på kvällen kom atomenergiorganets klartecken att Iran uppfyllt löften att nedmontera landets kärnenergiprogram. I gengäld kan landet nu åtnjuta lyfta EU-sanktioner och många USA-sanktioner.

– Irans sanktioner är lyfta. Detta historiska avtal är båda starkt och rättvist. Det kommer att öka regional och internationell fred, stabilitet och säkerhet. Detta visar att med politisk vilja och multilateral diplomati kan vi göra världen till en säkrare plats, sade EU:s utrikesminister Federica Mogherini på lördagskvällen efter IAEA-beskedet.

EU:s utrikesminister Federica Mogherini och Irans utrikesminister Javad Zarif.

Foto: AP Bild 1 av 1
Annons
Annons
Annons