Annons
X
Annons
X
Världen
Kommentar

Gunilla von Hall: Historiskt besked: Sanktionerna mot Iran hävs

(uppdaterad)
Iranavtalet

Nu lyfts sanktionerna mot Iran och det historiska kärnenergiavtalet sjösätts. Atomenergiorganet IAEA meddelade på lördagskvällen att Iran uppfyllt sina löften, och sanktionerna börjar lyftas efter tio år. Stora förändringar väntas för Iran och för storpolitiska relationer samt västliga affärsintressen, även om det finns brasklappar. Iran är inne från kylan, tillbaka i den globala värmen.

GENÈVE "En bra dag för världen", sa Irans utrikesminister Javad Zarif när han anlände till Wien för att ta emot IAEA:s besked på lördagen. Sent på kvällen kom atomenergiorganets klartecken att Iran uppfyllt löften att nedmontera landets kärnenergiprogram. I gengäld kan landet nu åtnjuta lyfta EU-sanktioner och många USA-sanktioner.

– Irans sanktioner är lyfta. Detta historiska avtal är båda starkt och rättvist. Det kommer att öka regional och internationell fred, stabilitet och säkerhet. Detta visar att med politisk vilja och multilateral diplomati kan vi göra världen till en säkrare plats, sade EU:s utrikesminister Federica Mogherini på lördagskvällen efter IAEA-beskedet.

Irans Javad Zarif och USA:s utrikesminister John Kerry var lika nöjda och tydligt stolta. Även FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon sade att han var "uppmuntrad" av de lyfta sanktionerna.

Annons
X

– Detta är första dagen i en säkrare värld. Det markerar en stund när ambitioner och löften blir verkliga åtgärder. USA och dess vänner i Mellanöstern är nu säkrare då hotet om kärnvapen har minskat genom att alla vägar för Iran att utveckla kärnvapen har stängts, sade USA:s utrikesminister John Kerry på lördagskvällen i Wien.

– Men detta tar inte bort alla misstankar och oro i omvärlden om Iran. Vi kommer att fortsätta kontrollera att Iran följer sina åtaganden, varenda timme, varenda dag de närmaste åren, sade Kerry.

En lång och svår resa tycks härmed ha gått i mål. Nu lär Iran beskrivas som rumsrent, och landet kan blomstra samt spela en ny roll på världsscenen och för hugade investerare.

I tio år har samtal pågått mellan Iran och stormakterna (USA, Frankrike, Storbritannien, Ryssland, Kina och Tyskland) om ett kärnavtal. Stormakterna befarar att Iran vill skaffa kärnvapen, medan Iran hävdar att landets kärnenergiprogram enbart har fredliga syften.

Stäng

CHEFREDAKTÖRENS NYHETSBREV – veckans bästa journalistik från SvD direkt i mejlkorgen

  Anmäl dig här kundservice.svd.se

  En kall novembernatt i Genève 2013 kom parterna överens om ett tillfälligt kärnenergiavtal. En blåsig skärtorsdag i Lausanne 2015 enades man om ett ramavtal. Och en strålande julidag i Wien 2015 undertecknades ett permanent avtal om att Iran ska nedmontera sitt kärnenergiprogram så att inga kärnvapen ska kunna utvecklas i utbyte mot att sanktionerna lyfts. På lördagskvällen sattes en slutpunkt i ett Wien i vinterskrud.

  Vad vad betyder det att atomavtalet till sist blir verklighet? Framför allt får lyfta sanktioner efter tio års strypläge viktiga ekonomiska följder i ett land med 80 miljoner människor.

  • Iran får återuppta oljeexporten – vilket redan fått det låga oljepriset att falla ytterligare på en oljeöversvämmad marknad. Landets ekonomi får en vitamininjektion och den iranska valutan rial tros stärkas.

  • Iranska banker kan återupprätta relationerna med Europas finansiella system, och europeiska företag kan göra affärer med Iran utan att straffas. Vissa sanktioner kvarstår för amerikanska företag.

  • Minst 30 miljarder dollar i frysta iranska tillgångar ges tillbaka till Iran. Det ger en skjuts åt ett land som gått på knäna under sanktionerna, och öppnar möjligheter för väntande företag som vill in på den iranska marknaden.

  Men det handlar inte bara om pengar och ekonomiska vinster. Ett Iran som släpps ur frysboxen får också omfattande politiska följder.

  • Dödläget mellan väst och Iran är över, och förbindelserna med USA tinas upp rejält efter 30 år. Fem amerikanska fångar i Iran släpptes redan på lördagen, och häromdagen släppte Iran tillfångatagna amerikanska soldater på en patrullbåt i iranskt territorialvatten. Vänskapen tros också hjälpa fredssträvanden i Syrien samt kampen mot jihadistgruppen Islamiska staten. Det kan även vara behjälpligt för att skipa fred i Jemen och Irak, där Iran är nyckelspelare.

  • Situationen i Mellanöstern kan stabiliseras. Risken för en kapprustning i regionen kan minska om Iran slutar misstänkas ha kärnvapenambitioner, och avtalet kan vara början till avspänning. Israel kan dra en lättnadens suck, då landet i många år känt sig hotat av ärkefienden Iran.

  • Irans sociala och politiska utveckling underlättas av lyfta sanktioner. Detta kan avgöra Irans väg framåt – öppnare politik under president Hassan Rouhani eller konfrontativ som under föregångaren Mahmoud Ahmadinejad.

  Avstampet på lördagen kan därmed leda till en säkrare och fredligare värld. Men det finns brasklappar. Det varnas för att Iran får behålla sin kärnenergikapacitet (för fredliga syften) och därmed kan utveckla kärnvapen när avtalet löper ut eller fuska på vägen. Det protesteras också mot att Iran släpps ur sanktionsburen trots att brott mot mänskliga rättigheter och avrättningar i landet är rekordhöga. Landet är också kopplat till terrorism.

  Det finns även en oro att shiamuslimska Iran nu växer fram som mäktig regional spelare – särskilt från sunnimuslimska Saudiarabien. De två länderna ligger redan i konflikt med varandra, och Saudi kapade de diplomatiska relationerna med Iran i början av januari.

  De två länderna slåss även på var sin sida i Syrien och Jemen. Här kan i värsta fall ökade spänningar följa i atomavtalets spår. Men man måste ändå säga att alternativet – inget Iranavtal om kärnvapen och inga lyfta sanktioner – skulle vara värre än vad världen och många ekonomier nu får.

  EU:s utrikesminister Federica Mogherini och Irans utrikesminister Javad Zarif. Foto: AP

  Annons
  Annons
  X

  EU:s utrikesminister Federica Mogherini och Irans utrikesminister Javad Zarif.

  Foto: AP Bild 1 av 1
  Annons
  X
  Annons
  X